Uusimmat

Mikä on The Last of Us? Nämä 10 asiaa on hyvä tietää ennen HBO Maxin sarjan alkua

09.01.2023 14:00 Tuukka Hämäläinen

HBO Maxin suursarja The Last of Us käynnistyy viikon kuluttua. Listasimme ummikoille 10 asiaa, jotka peleihin perustuvasta sarjasta on hyvä tietää.

The Last of Us alkaa HBO:lla rapakon takana 15. tammikuuta, ja Suomeenkin sarjan ensimmäinen jakso saapuu heti päivää myöhemmin, eli ensi maanantaina. Jos et tiedä mistä sarjassa on kysymys tai miksi se on vuoden odotetuin sarja, korjaa tämä listamme tilanteen.

Alla kerromme The Last of Usista kymmenen asiaa, jotka sarjasta kannattaa tietää. Emme sisällytä juttuun mitään tarinallisia paljastuksia lähtötilannetta pidemmälle.

1) Perustuu pelisarjaan

The Last of Us tunnetaan PlayStation-konsoleiden pelisarjana, josta on tähän mennessä ilmestynyt kaksi osaa (ja kolmannen väitetään olevan tekeillä). Alkuperäinen The Last of Us ilmestyi kymmenen vuotta sitten, vuonna 2013, ja sitä seurasi The Last of Us Part II pitkän odotuksen jälkeen vuonna 2020.

Alkuperäisestä peli on julkaistu kolmena versiona: PS3:lle vuonna 2013, remasteroituna PS4:lle vuotta myöhemmin ja uusittuna versiona PS5:lle syksyllä. Jatko-osa on saatavilla vain PS4:lle. Toistaiseksi molemmat pelit ovat pelattavissa vain pleikkarilla, mutta uudistettu versio The Last of Us Part I ilmestyy myös PC:lle maaliskuussa.

LUE MYÖS: Arvostelu Upealta näyttävä The Last of Us Part I on vuoden turhimpia pelijulkaisuja

2) Valtava menestystarina

Molemmat The Last of Us -pelit ovat olleet suuria myynti- ja arvostelumenestyksiä. Pelisarjan pelejä on myyty kaikkiaan yli 37 miljoonaa kappaletta, ne olivat PS3:n ja PS4:n myydyimpien pelien joukossa, ja ovat molemmat saaneet vuolaasti kehuja osakseen. Molemmat pelit keräsivät ilmestyessään koko joukon vuoden parhaan pelin palkintoja, ja etenkin ensimmäinen osa on usein nostettu jalustalle yhtenä kaikkien aikojen parhaista peleistä.

The Last of Usin menestyksen resepti piilee yhdistelmässä intensiivistä seikkailupeliä ja emotionaalisesti vetoavaa tarinaa. Naughty Dog -studion pelit ovat saaneet kehuja erityisesti käsikirjoituksesta ja näyttelijätyöstä, ja molemmissa peleissä hyödynnettiin myös motion capture -tekniikkaa.

3) Mistä The Last of Usissa on kyse?

The Last of Us sijoittuu postapokalyptiseen maailmaan, jossa tuhoisa cordyceps-infektio on pyyhkäissyt valtaosan ihmiskunnasta maailmankartalta. Cordyceps muuttaa tartunnan saaneet karmiviksi zombie-olennoiksi, joita on useita erilaisia. Pelien ikonisimmat viholliset ovat ”clickereitä” – kaikuluotauksen avulla suunnistavia kammotuksia, joiden äänetkin aiheuttavat pelaajien joukossa kauhua.

The Last of Usin tarinassa ikääntyvä selviytyjä Joel saa kaitsettavakseen teini-ikäisen Ellien, ja pelissä seurataan kaksikon matkaa tuhoutuneen Pohjois-Amerikan halki. Jatko-osan juonesta on hyvä olla kertomatta mitään tässä kohtaa, sillä tuleva sarja tiettävästi seurailee pitkälti pelien tarinaa.

The Last of Us

4) Hylätty elokuvaprojekti

Ennen kuin HBO ryhtyi kehittämään The Last of Usista tv-sarjaa, kaavailtiin pelin pohjalta myös elokuvaa. The Hollywood Reporterin mukaan pelin pääkehittäjä Neil Druckmann kehitti pelin pohjalta elokuvaversiota Sam Raimin luotsaamana, mutta häntä painostetttiin lisäämään hillittyyn tarinaan enemmän World War Z -tyylistä suuren luokan toimintaa.

Osoittautui myös mahdottomaksi tehtäväksi tiivistää noin 15 pelituntia vievän The Last of Usin tarina parituntiseen elokuvaan. Ei ehkä ole suurikaan yllätys, että projekti kuoli ja elokuvaoikeudet palasivat Naughty Dogille.

5) Asialla nimekkäät tekijät

Nyt alkavan HBO:n sarjan tekijätiimissä on todella vahvoja nimiä. Sarjan ovat luoneet Druckmann yhdessä Craig Mazinin kanssa, joka tunnetaan HBO:n karmivan ja palkitun Chernobyl-sarjan tekijänä. Kaksikko myös kirjoitti yhcdessä koko tv-sarjan.

Keskushahmojen näyttelijöiksi sarjaan buukattiin Pedro Pascal (mm. Narcos, The Mandalorian) ja Game of Thronisista tunnettu Bella Ramsay. Hauskaa kyllä, molemmat näyttelijät olivat Game of Thronesissa, mutta heidän hahmonsa eivät koskaan kohdanneet, ja täten näyttelijät eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.

Muissa keskusrooleissa nähdään muun muassa Anna Torv (Mindhunter), Gabriel Luna (Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.), Nick Offerman (Parks & Recreation), Murray Bartlett (The White Lotus), Melanie Lynskey (Two and a Half MenHeavenly Creatures) ja Storm Reid (Euphoria). Koossa on siis todella vaikuttava näyttelijäkaarti, jonka on vyön alla draamaa, komediaa ja trillereitä.

6) Peleistä tuttuja tekijöitä

Hauskaa kyllä, HBO:n tv-sarjaan on tuotu mukaan joukko samoja tekijöitä The Last of Us -peleistä. Ehkäpä tärkeimpänä heistä mukana on säveltäjä Gustavo Santaolalla, joka vastasi myös pelien musiikista. Kahdesti Oscar-palkittu säveltäjä tunnetaan toki muistakin tv-töistään, muun muassa Narcos: Mexicon ja Making a Murdererin sävellyksistä.

Mukana on myös peleistä tuttuja näyttelijöitä. Merle Dandridge palaa rooliinsa kapinallisjohtaja Marlenena, jota hän esitti myös peleissä. Hauskasti myös pelien keskusnäyttelijät Ashley JohnsonTroy Baker ja Jeffrey Pierce ovat mukana sarjassa, mutta tietysti eri rooleissa. Druckmannin kerrotaan myös ohjanneen itse osan sarjan jaksoista.

The Last of Us

7) Erittäin uskollinen peleille

Peleistä on nähty enemmän ja vähemmän onnistuneita tulkintoja telkkarissa ja valkokankaalla. Sonic-leffat ovat olleet yllättävän onnistuneita, ja Castlevania-animaatiosarja on niittänyt valtavasti kehuja. Toisaalta esimerkiksi viime vuotinen Halo-tv-sarja jätti kylmäksi niin pelien fanit kuin uudetkin tulokkaat, ja se teki myös suuria muutoksia peleistä tuttuun tarinaan.

Neil Druckmann onkin luvannut, että The Last of Us on ”kaikkien aikojen uskollisin sovitus videoepelistä”. Mitä tämä sitten tarkoittaa, se jää nähtäväksi. Sen verran ainakin jo tiedetään, että sarja tulee näyttämään enemmän päähahmojen taustoja ajalta ennen kuin cordyceps-infektio leviää.

8) Sarjan julkaisuaikataulu

The Last of Usin ensimmäinen kausi on yhdeksän jakson pituinen, ja se alkaa siis tulevana sunnuntaina Yhdysvalloissa. Uusien jaksojen pitäisi saapua heti maanantaisin myös Suomen HBO Maxiin, ja täten viimeinen jakso ilmestyy 13. maaliskuuta. Jos haluat ahmia sarjan kerralla, tähän asti täytyy malttaa odotella.

9) Välttele spoilereita

Jos et ole pelannut The Last of Us -pelejä ja olet hyppäämässä oikeasti ummikkona HBO:n sarjan pariin, suosittelemme vahvasti välttämään minkään juttujen lukemista peleistä. Pelisarjassa on monia suuria ja pieniä juonenkäänteitä, jotka on tietysti pelimaailmassa tunnettu jo vuosikausia. Koska sarja tiettävästi seurailee pelejä sangen uskollisesti, kannattaa spoilerien suhteen olla varuillaan.

Tietysti etenkään The Last of Us Part II:n tapahtumista ei kannata lukea mitään. Se nimittäin paljastaa aika paljon myös ensimmäisen pelin loppuratkaisusta.

10) Mitä seuraavaksi?

The Last of Usin maailma laajenee tv-sarjan myötä, ja jatkoa on jo suunnitteilla. Mazin on paljastanut, että The Last of Usin mahdollinen toinen kausi keskittyisi vähemmän yllättävästi The Last of Us Part II -pelin tapahtumiin.

Myös pelisarjan rintamalta kuuluu uutta. Pelisarjassa on tiettävästi kehitteillä moninpeli, jonka piti ilmestyä aikanaan jo The Last of Us Part II:n osana, mutta projekti itsenäistyi omaksi julkaisukseen. Pelin julkaisuajankohdasta ei ole mitään tietoa, mutta se on tiettävästi kehitteillä PS5:lle.

Muun muassa Dexerto kertoo vahvistamattomia myös väitteitä, että The Last of Us Part III olisi hiljalleen kehitteillä. Ainoa varma tieto asiassa on, että Druckmann on kertonut hahmotelleensa tarinarungon mahdolliselle kolmannelle osalle. Ei kuitenkaan tiedetä, onko peli oikeasti vielä tekeillä ja millä aikataululla.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat