UUSIMMAT

Miksi Lost-sarja lässähti lupaavan alun jälkeen? Käsikirjoittaja paljasti, mitä 2000-luvun alun hittisarjan kulisseissa tapahtui

01.07.2020 12:59 | Muropaketin toimitus

Hittisarja Lost pyöri 2000-luvun alussa kaikkiaan kuuden kauden ajan. Alkujaan aikomuksena oli kuitenkin tehdä sarjasta paljon lyhyempi.

Watchmenistäkin tuttu käsikirjoittaja Damon Lindelof on paljastanut Collider-sivuston haastattelussa, millaista kokonaisuutta Lostista alun perin suunniteltiin.

”Sarjan alussa saimme ABC-kanavalta viestin, jossa kysyttiin milloin aiomme ratkaista eri mysteerit. Ja myös miksi yleisö jatkaisi sarjan katsomista mysteerien ratkettua. Aikomuksena oli tarjoilla lisää mysteereitä sarjan jatkuessa. […] Ja jos olisimme saaneet homman tasapainotettua oikein, eri mysteerit eivät olisi pinoutuneet päällekkäin. Olemme varmaan kaikki yhtä mieltä siitä, ettei tuohon tasapainoon päästy”, Lindelof totesi itsekriittisesti, viitaten Lostin ominaispiirteeseen ”mysteereitä mysteereiden takia”.

”Lostissa oli paljon mysteereitä. Listasimme mysteerit, joihin vastataan ensimmäisen kauden loppuun mennessä, toisen kauden loppuun mennessä ja kolmannen kauden jälkeen sarja olisi loppunut.”

Käsikirjoittajien alkuperäinen lopettamissuunnitelma sai kuitenkin kylmää kyytiä kanavajohdolta.

”’Tajuatteko yhtään miten vaikeaa suositun sarjan tekeminen on? Miksi lopettaisimme sarjan, jota katsotaan yhä?’ he kysyivät”, Lindelof muisteli.

Toisen kauden päättyessä Damon Lindelof koetti kollegansa Carlton Cusen kanssa taas ehdottaa sarjan päättämistä, mutta ABC tulkitsi käsikirjoittajien vain haluavan lisää rahaa. Kanavan johtajat olivat myös sitä mieltä, että Lostin takaumia voisi jatkaa loputtomasti.

Käsikirjoittajat olivat eri mieltä.

Lostin tekemistä jatkettiin, ja sarja ajautui pian linjalle, josta Damon Lindelof ei täysin pitänyt. Käsikirjoittajan mukaan läheskään kaikki uudet hahmot eivät toimineet, kuten eivät myöskään hahmojen yhä lisääntyvät takaumat.

Kun käsikirjoittajat ja ABC:n johtajat taas päätyivät juttelemaan Lostin päättämisestä, oltiin taas eri linjoilla: kanava halusi Lostin jatkuvan 10 kauden ajan ja päättyvän vasta sitten.

”’Olemme päättäneet antaa teidän lopettaa sarjan…’ he sanoivat. Kiitin siinä kohtaa ABC:n johtaja Steve McPhersonia ja sanoin, että tämä on sarjan parhaaksi. Hän sitten vastasi, että lopettaminen tapahtuu 10. kauden jälkeen. Olimme tuossa kohtaa kolmannen kauden puolivälissä”, Lindelof tuskaili.

Jos Lost siis tuntui väkisin venytetyltä, sitä se juuri nimenomaan oli. Loppujen lopuksi sarja päättyi kuudennen kauden jälkeen vuonna 2010.

Damon Lindelofin ja Carlton Cusen lisäksi Lostia käsikirjoitti myös mm. Aliaksesta tuttu Drew Goddard.

Muropaketin uusimmat