Mitä tapahtuisi, jos ihminen putoaisi mustaan aukkoon? Tiedemiehet käyttävät hirveästä ja tuskallisesta kuolemasta nimeä ”spagettifikaatio”

03.06.2021 09:50 Muropaketin toimitus

Netflixin uutuusdokumentti kiinnostaa varmasti kaikkia avaruuden ihmeistä innostuneita.

Tänä vuonna valmistuneessa Mustat aukot – Mittava mysteeri -dokumentissa (Black Holes: The Edge of All We Know) tutkijat yrittävät ikuistaa ensimmäisen kuvan mustasta aukosta ja laajentavat samalla tietämystämme maailmankaikkeudesta.

Neljä vuotta tekeillä olleen ja 109 minuutin mittaisen Mustat aukot -elokuva päästää ääneen Stephen Hawkingin ja muut asiantuntijat.

Mielikuvitusta kutkuttamaan kerrottakoon vielä, mitä ihmiselle todennäköisesti tapahtuisi, jos hän joutuisi mustan aukon syövereihin.

Harvardin yliopiston professori Peter Galison on kommentoinut asiaa The Guardian -lehdelle seuraavasti:

”Aluksi et tuntisi mitään, tilanteessa ei olisi mitään dramaattista. Mutta vääjäämättä joutuisit imuun, joka vetäisi sinua kohti mustan aukon ydintä. Sen jälkeen ei olisi enää paluuta. Kaikki mikä putoaa mustaan aukkoon jatkaa putoamista. Sitä ei voi estää, ja asiat eivät pääty lopulta hyvin”, Galison varoitteli ja havainnollisti vielä perään, mitä ihmiselle mustan aukon syövereissä tapahtuisi.

”Fyysikot käyttävät ilmausta ’spagettifikaatio’, koska jos putoaisit jaloillesi aluksi, ydin vetäisi jalkojasi  voimakkaammin kuin päätäsi. Sitten sivusi painuisivat sisääsi ja tämä koko prosessi venyttäisi ja pakkaisi ihmisen.”

Sama hieman visualisemmassa muodossa:

Spagettifikaatio

Alla vielä Netflixin uutuusdokumentin traileri.

TRAILER- Black Holes | The Edge of All We Know from Peter Galison on Vimeo.