Netflix käytti Oscar-kampanjaan 40-60 miljoonaa dollaria – ja ehkä juuri siksi parhaan elokuvan palkinto jäi saamatta

26.02.2019 08:21 | Muropaketin toimitus

Suuri yleisö ei asiaa yleensä huomaa, mutta studiot käyttävät Yhdysvalloissa suunnattomia summia promotessaan elokuvia Oscar-kisassa.

Vulturen mukaan Netflix käytti peräti 40-60 miljoonaa dollaria saadakseen Roma-elokuvalleen parhaan Oscarin palkinnon.

Turhaan.

Loppujen lopuksi parhaan elokuvan palkinnon voitti Peter Farrellyn ohjaama Green Book, ja Alfonso Cuarónin ylistetty draama jäi nuolemaan näppejään. Cuarón sentään voitti parhaan ohjaajan palkinnon, mikä ei ole huono saavutus sekään.

Roman tekeminen maksoi vain 15 miljoonaa dollaria. Siihen nähden 60 miljoonan dollarin upottaminen For Your Consideration -kampanjaan tuntuu tähtitieteelliseltä summalta. Kyseessä oli kuitenkin selkeä strateginen veto: moni elokuva-alan jäärä pitää Netflixiä yhä noviisina tai kauhukakarana. Parhaan elokuvan palkinto olisi tuonut suoratoistopalvelulle huomattavasti uskottavuutta ja lähettänyt maailmalle viestin, että (akateeminen) elokuvabisnes ei pyöri enää pelkissä teattereissa.

Vulturen mukaan Netflixin strategia osui kuitenkin sen omaan nilkkaan: jotkut Oscareista äänestäneet halusivat tehdä Netflixille selväksi, ettei rahalla voi ostaa palkintoja, ja jätti siksi äänestämättä Romaa, vaikka elokuvan laadussa ei moitittavaa ollutkaan.

Muropaketin arvostelussa Roma sai osakseen valtavasti ylistystä sen ilmestyessä joulukuussa 2018:

Gravity-ohjaaja Alfonso Cuarónin Roma-elokuva on mielettömän kaunis mestariteos