Uusimmat

Night Visions -vinkki #1: Englannin kuuluisimmasta kummitustalosta kertova Borley Rectory on omaperäinen dokumentti

13.04.2018 20:00 Tuukka Hämäläinen

Night Visions: Back to Basics -festivaali järjestetään jälleen ensi viikolla, 18.–22. huhtikuuta. Esittelemme festivaalin valikoimasta kiinnostavimpia elokuvia, joista ensimmäisenä vuorossa on visuaalisesti ainutlaatuinen dokumentti Borley Rectory.

Borleyn pappila ei välttämättä monellekaan suomalaiselle kuulosta tutulta paikalta, mutta Isossa-Britanniassa tämä historiallinen kummitustalo ja sen monet legendat ovat kuuluisia. 1800-luvun puolivälissä rakennetussa ja vuonna 1939 tulipalossa tuhoutuneessa pappilassa nähtiin aavemaisia ilmestyksiä, kuultiin askeleita, kellot soivat itsekseen ja asukkaat saivat selittämättömiä viestejä.

Ashley Thorpen ohjaama dokumentti Borley Rectory: The Most Haunted House in England sukeltaa pappilan tarinaan ja erityisesti paranormaaleihin ilmiöihin perehtyneen Harry Pricen tutkimuksiin, jotka tekivät niin hänestä kuin pappilastakin kuuluisan.

Borleyn pappilasta saisi helposti aikaan perinteisen huuhaa-dokkarin, joka yrittäisi todistella paranormaalien ilmiöiden uskottavuuden puolesta, mutta Thorpen ratkaisu on kiinnostavampi. Borley Rectory on täysin dramatisoitu elokuva, jossa ei nähdä puhuvia päitä kertomassa mielipiteitään. Vain Julian Sandsin kertojanääni pitää unenomaisten kohtausten pakettia kasassa.

Vielä yllättämpi ratkaisu on Borley Rectoryn visuaalinen toteutus. Selvästi köykäisellä budjetilla tuotettu elokuva jäljittelee osittain mustavalkoajan kauhuelokuvia, mutta käyttää samaan aikaan runsaasti hyväksi nykyaikaista CGI-tekniikkaa. Välillä on vaikea sanoa, mikä kaikki kuvassa on oikeaa ja mikä ei. Omaperäinen visuaalinen ilme muistuttaa hieman H. P. Lovecraft Historial Societyn retrokauhisteluja The Call of Cthulhu (2005) ja The Whisperer in Darkness (2011).

Borleyn pappilasta näkisi mielellään isomman budjetin kauhuelokuvan sekä pidemmän ja perusteellisemmankin dokumentin, mutta Borley Rectory on ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva. Pelkästään sen toteutus on niin virkistävän erilainen, että se erottuu edukseen Night Visions -ohjelmistossa.

Lisäherkkuna yhtä keskeisistä rooleista näyttelee muun muassa kulttisarja Herrasmiesliigasta tunnettu Reece Shearsmith, ja loppumusiikkina kuultava kappale on hervottoman hauska.

Alta näet elokuvan trailerin, ja lisätietoja löytyy festivaalin sivuilta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat