Night Visions -vinkki 2: Norjalaisessa kauhukomediassa Jeesuskin on pervoileva vampyyri

18.11.2017 08:31 | Tuukka Hämäläinen

Night Visions Maximum Halloween -festivaalilla esitetään ensi viikolla tuhti paketti kansainvälistä genre-elokuvaa. Muropaketin toimitus valitsi kiinnostavimpia elokuvia festarin tarjonnasta, ja tällä kertaa esittelyssä on norjalainen kauhukomedia Vidar the Vampire.

Kolmikymppinen Vidar (Thomas Aske Berg) elää Norjan maaseudulla kristillisessä yhteisössä ja hoitaa äitinsä käskytettävänä pientä maatilaa. Kun kaveri pyytää pelastusta kurjasta ja yksinäisestä elämästään, kohtaa hän Jeesuksen – joka on siis oikeasti vampyyri. Pian Vidar sairastuu mystisesti ja hänelle aukeaa uusi maailma, jossa riittää verta ja nuorta lihaa.

Tästä alkaa Vidar the Vampire (2017), jonka tarinaa Vidar kuvailee psykologin vastaanotolla jälkikäteen, auringolta suojaavaan pukuun ja aurinkolaseihin varustautuneena. Kieli tukevasti poskella tehty elokuva on sukua pari vuotta sitten julkaistulle What We Do in the Shadowsille (2014), mutta se on uusseelantilaiseen serkkuunsa verrattuna selkeästi pohjoismaalainen ja sävyltään ankeampi.

Pääosaa näyttelevän Thomas Aske Bergin ohjaama ja osin käsikirjoittamakin kauhukomedia on vahvimmillaan lakonisissa hetkissään, ja sen koominen ajoitus on välillä täyttä kultaa. Vidar on sympaattisen kömpelö verenimijä rumissa viiksissään, farmarin haalareissaan ja karvahatussaan. Överimmät, unenomaiset kohtaukset taas menevät vähän liian pitkälle ollakseen aidosti hauskoja. Välillä tuntuukin, etteivät tekijät aivan ole hahmottaneet, mitkä elokuvan vahvuudet ovat.

Vidar the Vampire ei todellakaan ole mikään täydellinen ja viimeisen päälle hiottu elokuva, mutta mielenkiintoinen etenkin kauhun ja kauhukomedioiden ystäville. Samalla se on osoitus siitä, että Pohjoismaissa uskalletaan tehdä äkkivääriä elokuvia, jotka yhdellä hetkellä naurattavat ja toisella jättävät vähän epämukavan tunteen.

Night Visions Maximun Halloween 3017 järjestetään 22.-26. marraskuuta Helsingin Kinopalatsissa. Elokuvien näytösajat näet festivaalin sivuilta.