Nyt tuli Oscar parhaasta elokuvasta – 25 vuotta sitten Green Book -ohjaaja pisti Jim Carreyn pissaamaan kaljapulloon

25.02.2019 09:50 | Muropaketin toimitus

Vuonna 1994 Peter Farrelly ohjasi yhdessä veljensä Bobbyn kanssa ysärikomedioiden klassikoksi kohonneen Nuija ja tosinuijan. 25 vuotta myöhemmin Farrellyn ohjaama elokuva Green Book voitti parhaan elokuvan Oscarin.

Ohjaaja on sama ja molemmissa elokuvissa ollaan tien päällä, mutta muuten Nuija ja tosinuija ja Green Book ovat hyvin erilaisia elokuvia keskenään.

Green Bookin tarinassa ”Tony Lip (Mortensen) on ovimies Bronxin italian-amerikkalaisilta kulmilta. Hän saa työn Dr. Don Shirleyn (Ali) autonkuljettajana. Don Shirley on tummaihoinen maailmanluokan pianisti, jonka konserttikiertue ulottuu Manhattanilta aina syvään Etelään. Kiertuematkallaan Lip ja Shirley luottavat ”vihreään kirjaan” (Green Book), joka kertoo heille ne harvat paikat, jotka tuolloin olivat turvallisia afroamerikkalaisille. He kohtaavat rasismia ja vaarallisia tilanteita, mutta myös yllättävää inhimillisyyttä ja huumoria. Jotta he selviäisivät elämänsä jännittävimmästä matkasta, heidän on päästävä yli keskinäisistä erimielisyyksistään”.

Elokuvan traileri näyttää tältä:

Ja Nuija ja tosinuija puolestaan – no, kuten sanoimme, se oli aika erilainen elokuva:

Siis todella erilainen:

Muropaketin arviossa Helinä Laajalahti totesi Green Bookista seuraavaa:

Green Book on elokuvana lämminhenkinen ja yleisön miellyttämiseen pyrkivä. Miesten välinen kanssakäyminen muuttuu vaivattomasti lievästä vastenmielisyydestä syväksi ystävyydeksi, ja käsikirjoitus rullaa eteenpäin jouhevasti mutta samalla myös yllätyksettömästi. Heti alusta pitäen katsoja tietää matkan pään, johon Farrelly johdattelee läpi koskettavien ja hyväntuulisten hetkien. Green Bookin viehätys ei ole niinkään sen sinänsä omaperäisessä kertomuksessa kahden erilaisen miehen matkasta ystävyyteen vaan se syntyy erityisesti Mortensenin ja Alin erinomaisten roolisuoritusten kautta. He tuntuvat syntyneen rooleihinsa, joissa karkeakielinen katu-uskottavuus ja sivistynyt kouluälykkyys kättelevät toisiaan.

Peter Farrelly on tunnettu myös elokuvista Sekaisin Marista (1998), Hal ja ISO rakkaus (2001), Me kaksi & Irene (2000), Sekaisin suhteessa (2007) ja Hall Pass (2011). Green Book on ensimmäinen hänen vakavampi elokuvansa. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan Farrellyn ura tästä kehittyy: kenties vihdoinkin akateemista tunnustusta saanut ohjaaja siirtyy nyt salongin puolelle tai sitten vaihtoehtoisesti takaisin vessaan.