Oletko aina luullut Stan Leen luoneen Spider-Manin ja muut Marvelin supersankarit? Näin homma oikeasti meni

25.11.2020 09:25 Muropaketin toimitus

Moni kuvittelee, että Marvel Studiosin elokuvissakin usein esiintynyt Stan Lee loi kaikki Marvel Comicsin merkittävimmät hahmot 60-luvulla. Näin toki tapahtuikin, mutta Lee ei tehnyt työtä yksin.

Stan Leen lisäksi myös esimerkiksi Jack Kirby ja Steve Ditko olivat merkittävässä roolissa Marvel-hahmojen luomisessa. Vaikka Kirbyn ja Ditkon titteleiksi on usein nimetty vain ”piirtäjä”, osallistuivat molemmat ratkaisevalla tavalla myös hahmojen kirjoittamiseen.

Etenkin Kirby.

Disney Plussassa viime viikolla julkaistussa Marvel’s 616 -sarjassa esitellään ”Marvelin metodia”, joka oli takavuosina käytössä ollut tarinankerronnan malli. Siinä käsikirjoittaja (kustantamon alkuvuosina käytännössä aina Stan Lee) hahmotteli piirtäjälle raakaversion tarinasta. Piirtäjä sitten jatkojalosti ajatusta, toi siihen oman lisänsä ja palautti puhekuplia vailla olevat valmiit sivut käsikirjoittajalle dialogia varten.

MAINOS | Disney+ nyt Suomessa! Tilaa hintaan 6,99 € / kuukausi tai 69,99 € / vuosi

Tällä kaavalla syntyi moni Marvelin klassinen hahmo ja tarina. Ja kuten Marvel’s 616:ssa todetaan, Jack Kirby loi tällä mallilla suositun Hopeasurffari-hahmon (Silver Surfer). Lee katseli valmista sivua ja ihmetteli,  mikäs kaveri se täällä on. Kirby sitten selitti, mistä on kyse.

Marvel’s 616 on hieman epätasainen kokonaisuus, mutta silti suosittelemme sen katsomaan:

Arvostelu | Syvälle Marvelin sarjakuvahistoriaan sukeltava Marvel’s 616 on paras Disney Plus -palvelussa julkaistu dokumentti