Uusimmat

Oliko Jurassic World -elokuvissa yhtään oma ideaa? – Selvitimme, miten paljon velkaa dinosaurusleffat ovat Michael Crichtonille

13.03.2019 08:08 Tuukka Hämäläinen

Jurassic World -leffat eivät ole paljon kehuja saaneet osakseen, eikä niissä näytä montaa uutta ajatustakaan olevan. Elokuvasarjan kolmatta osaa odotellessa Muropaketin toimittaja löysi monet elokuvien ideoista jo Michael Crichtonin romaaneista.

Jurassic Parkin (1993) käynnistämä elokuvasarja sai alkunsa Michael Crichtonin romaanista Dinosauruspuisto (1990, suom. 1992). Ensimmäisen elokuvan ohella myös jatko-osa Kadonnut maailma (1997) perustuu Crichtonin samannimiseen romaaniin (1995, suom. 1996). Kuitenkin sarjan viidestä elokuvasta vain kaksi ensimmäistä pohjaavat romaaneihin, ja muiden tiedoissa käsikirjoitusten mainitaan ainoastaan ”perustuvan Michael Crichtonin luomiin hahmoihin”.

Tähän krediittiin nähden on huvittavaa, kuinka monet etenkin Jurassic World (2015) ja Jurassic World: Kaatunut valtakunta (2018) -elokuvien ideoista löytyvät jo alkuperäisistä romaaneista. Palasin juuri lukemaan kirjat uudelleen ja huomasin koko joukon yksityiskohtia, jotka ovat JW-leffoissa elokuvasarjalle ”uusia”, mutta löytyvät tästä huolimatta jo romaaneista.

Tässä artikkelissa listaan muutamia selkeimpiä yhteyksiä Jurassic World -elokuvien ja alkuperäisten kirjojen välillä. Selkeyden vuoksi käytän romaaneista niiden suomennettuja nimiä ja elokuvista englanninkielisiä nimiä.

1) Tuliperäinen saari

Fallen Kingdom -leffan alussa kerrotaan, että Jurassic Parkin alkuperäinen sijainti Isla Nublar onkin tuliperäinen saari, jonka tulivuori on purkautumassa. Täytä ehdittiin mediassa kutsua jopa juoniaukoksi, mutta saari on kyllä vulkaaninen jo Crichtonin kirjassakin.

Kieltämättä mitään aktiivista tulivuorta ei Dinosauruspuistossa ole, mutta InGenin kerrotaan rakentaneen Jurassic Parkin tuliperäiselle saarelle ihan tarkoituksella. Koska saari on eristyksissä mantereesta, on kätevää, että puistossa pystytään hyödyntämään saaren luontaista geotermistä lämpöä energiantuotantoon. (Lisäksi tämän kerrotaan auttavan dinosauruksia hautomaan munia, mutta se ei tietysti ollut InGenin tarkoitus.)

2) Uusia dinosauruksia

Jurassic Worldissa on muuan avainkohtaus, jossa tohtori Henry Wu (B.W. Wong) selittää, etteivät dinosaurukset edes näytä oikeilta, koska niiden DNA ei ole puhdasta. Tällä ajattelutavalla hän perustelee Indominus Rexin (yläkuvassa), täysin uuden ja fiktiivisen dinosauruslajin kehittämisen. Idea on elokuvasarjassa uusi, mutta ei kirjoissa.

Itseasiassa juuri Henry Wu ehdottaa tätä Jurassic Parkin perustajalle John Hammondille jo Dinosauruspuistossa. Romaanin alkupuolella olevassa kohtauksessa Wu ehdottaa, että he kehittäisivät aitojen dinosaurusten sijaan paranneltuja ja viihdyttävämpiä eläimiä. Asiaa ei lähdetä toteuttamaan vielä tässä romaanissa, mutta ajatus ja sen esittänyt hahmo ovat samat kuin elokuvissa.

Henry Wu on muutenkin Dinosauruspuistossa paljon keskeisempi hahmo kuin Jurassic Park -elokuvassa, jossa hän on mukana tasan yhdessä kohtauksessa. Wun nostaminen keskushahmoksi JW-elokuvissa voi sekin olla peräisin romaanista.

3) Jäljitysjärjestelmä

Jurassic Worldissa sekä Fallen Kingdomissa käytetään hyväksi sitä, että kutakin eläintä voidaan jäljittää yksilöllisesti ja reaaliaikaisesti puistossa. Idea on itseasiassa niin simppeli, että katsoja voi ihmetellä, miksei niin tehty jo Jurassic Parkissa.

Ja tokihan niin tehtiin, nimittäin romaanissa. Dinosauruspuistossa kuvaillaan hyvin pitkään jäljitysjärjestelmää, joka tosin 1990-luvun vaihteen tekniikan pohjalta perustuu videokameroihin, eikä implantteihin, kuten myöhemmissä elokuvissa. Järjestelmästä on hyötyä romaanissakin, ja siihen perustuu myös yksi tarinan juonenkäänteistä: Dinosauruspuistossa Ian Malcolm pystyy järjestelmän ansiosta todistamaan, että dinosaurukset lisääntyvät hallitsemattomasti.

4) Dinosaurusteollisuus

Jurassic Parkissa dinosaurukset luotiin eläintarhan vetonauloiksi, eli viime kädessä viihdyttämään yleisöä. Jurassic World -leffoissa esitetään kuitenkin pari muuta vaihtoehtoa. Ensimmäisessä yritetään valjastaa Velociraptorit asevoimien käyttöön, toisessa taas dinosauruksia huutokaupataan miljonääreille luoja ties mitä tarkoituksia varten.

Tämäkin ajatus esitetään jo Kadonnut maailma -romaanissa. InGenin kanssa kilpailevan Biosyn-yhtiön kieroilija Lewis Dodgson (siis tämä elokuvassakin vilahtava kaveri) argumentoi firman johdolle, että sukupuuttoon kuolleita eläimiä voisi käyttää miten tahansa ilman vastarintaa. Hänen mainitsemansa esimerkit ovat eläinkokeet sekä rikkaille tarkoitettu metsästyssafari – mihin tarkoitukseen ne Fallen Kingdomin miljonääritkin varmaan dinoja ostavat. Crichton esitti siis kirjoissaan senkin idean, että dinosauruksia voisi käyttää hyväksi erilaisilla tavoilla.

5) Kameleontit

Yksi aiemmin mainitun Indominus Rexin erikoisuuksia oli se, että valtava saalistaja pystyi muuttamaan nahkansa väriä, kuten kameleontit. Tämä ominaisuus oli tullut sille vahingossa geneettisen suunnittelun sivutuotteena, ja sen ansiosta dinosaurus onnistuu eräässä kohtauksessa yllättämään sitä jäljittävät turvamiehet. Kuitenkin jo Kadonnut maailma -romaanissa sama ominaisuus annettiin aivan todelliselle dinosauruslajille.

Romaanin loppupuolen kohtauksessa, josta mitään vastaavaa ei päätynyt valkokankaalle, päähenkilöt joutuvat yöllä kahden Carnotauruksen saalistamiksi. Crichton kuvailee näiden dinosaurusten pystyvän vaihtamaan väriään ja jäljentämään jopa rautaisen aidan kuvioita ihollaan. Ominaisuus on ilmeisesti täysin Crichtonin keksintöä (kuten Dilophosauruksen myrkyn sylkeminen), mutta tästä kohtauksesta ajatus varmaankin päätyi Jurassic Worldiin.

6) Dinosaurusten kohtalo

Fallen Kingdomin ainoa emotionaalisesti vaikuttava kohtaus tulee jo elokuvan puolivälissä, kun päähenkilöt näkevät dinosaurusten (etualalla Brachiosauruksen) jäävän tulivuorenpurkauksen alle laivan lähtiessä saarelta. Selkeistä eroista huolimatta kohtaus lienee löytänyt inspiraationsa Dinosauruspuiston loppukohtauksesta.

Toisin kuin Jurassic Park, päättyy Dinosauruspuisto nimittäin kohtaukseen, jossa Costa Rican armeija pommittaa koko Isla Nublarin dinosauruskannan hengiltä. Päähenkilöt katsovat tätä järkyttyneinä pois lentävän helikopterin avoimesta ovesta, ja Alan Grantin kuvaillaan esimerkiksi näkevän kuinka Hypsilophodonit loikkivat gasellimaisesti niityillä ennen viimeistä räjähdystä.

Fallen Kingdomin ja Dinosauruspuiston kohtaukset eivät toki ole aivan yksi yhteen, mutta niiden tunnelma ja sanoma, sekä hahmojen reaktiot, tuntuvat hyvin samankaltaisilta. Molemmissa ollaan lähdössä saarelta ja katsotaan avuttomina, kun sinänsä viattomat eläimet pääsevät hengiltä ihmisen toiminnan takia. (Jos et ole vielä huomannut, niin on JP-sarjassa aina ollut jokseenkin selkeä eläinoikeusviesti rivien välissä.)

7) Useita pieniä samankaltaisuuksia

Jurassic World -elokuvissa on muitakin kohtauksia, joille löytyy suurpiirteisiä vastineita kirjoista. Esimerkiksi ensimmäisessä JW:ssä on kohtaus, jossa Owen Grady (Chris Pratt) kaahailee viidakossa Velociraptorien lomassa moottoripyörällä. Tämä voi hyvinkin olla löytänyt innoituksensa Kadonnut maailma -romaanista, jossa Sarah Harding sekä jahtaa raptoria moottoripyörällä että pakenee niitä viidakossa.

Toinen esimerkki on Velociraptorin poikanen, jonka kanssa Gradyn nähdään leikkivän laboratoriossa Fallen Kingdomissa. Vastine löytyy Dinosauruspuistosta, jossa raptorinpoikanen leikkii kiltisti ihmisten kanssa hautomossa ja kiipeää jopa heidän syliinsä.

Kolmanneksi esimerkiksi voi ottaa vaikkapa dinosaurusten kotieläintarhan Jurassic Worldissa. Elokuvan alkupuolella lasten nähdään esimerkiksi ratsastavan pienillä dinosauruksilla, ja jo Dinosauruspuistossa Lex (joka romaanissa on veljeään Timiä nuorempi) syöttää heinää nuorelle Triceratopsille ja haluaisi ratsastaa sillä.

Tällaiset pienet yhtäläisyydet voivat tuntua vähäpätöisiltä, mutta kun niitä tulee tarpeeksi vastaan, alkaa tosissaan tuntua siltä, että JW:n käsikirjoittajat ovat käyneet täikammalla läpi molemmat romaanit ideoiden ja kohtausten toivossa.

8) Dinosaurusten vapautuminen

Hauskinta kirjojen ja elokuvien välisissä yhtäläisyyksissä on kuitenkin se, että Jurassic World: Fallen Kingdom oikeastaan päättyy siihen, mistä Dinosauruspuisto alkaa: dinosaurusten vapautumiseen.

Crichtonin romaani nimittäin lähtee liikkeelle siitä, että dinosauruksia on päässyt pakoon Isla Nublarilta. Romaanin lopussa lisäksi vihjataan vahvasti, että ne ovat selviytyneet Costa Rican viidakoissa geenitekniikan varotoimista huolimatta. Niinpä elokuvasarjalla voi sanoa kestäneen viisi täyspitkää elokuvaa päästä siihen, mistä kirjat alkavat.

Loppuun ennustus

Näyttää siis vahvasti siltä, että Jurassic World -elokuvien kaikkiaan kuusi käsikirjoittajaa ovat ammentaneet paljon ideoita Crichtonin romaaneista. Tämän perusteella ennustan jo nyt, että kesällä 2021 ensi-iltansa saavassa kolmannessa JW-elokuvassa nähdään joitakin seuraavista, vielä käyttämättömistä ideoista:

  • Dinosaurusten pesiä jäljitetään satelliitin ottamilla lämpökamerakuvilla
  • Dinosaurukset pesivät tuliperäisille alueille hautomisen helpottamiseksi
  • Pahikset aikovat käyttää dinosauruksia eläinkokeissa
  • Kohtaus, jossa varastetaan dinosaurusten munia pesistä
  • Korkeaa ääntä pitävä laite (tai vastaava), jolla saadaan dinot pidettyä aisoissa
  • Uiva Tyrannosaurus saalistamassa veneessä kulkevia ihmisiä

Saamme odottaa pari vuotta, ennen kuin selviää osuvatko ennustukset oikeaan. Kolmannen Jurassic Worldin on määrä saada ensi-iltansa 11. kesäkuuta 2021, ja sen ohjaajaksi on kiinnitetty ensimmäisen JW:n ohjaaja Colin Trevorrow.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat