Pahanhautoja räjäytti pankin Sundancen elokuvajuhlilla – Näin vuolaasti suomalaista kauhuelokuvaa on kehuttu ulkomaisissa medioissa

24.01.2022 08:12 Muropaketin toimitus

Pahanhautojan Rotten Tomatoes -prosentti on tällä hetkellä täydet sata.

Eilen sunnuntaina 23. tammikuuta Sundancen elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut Hanna Bergholmin ohjaama Pahanhautoja-kauhuelokuva on kerännyt melkein järjestäin ylistystä kriitikoilta. Rapakon toisella puolella elokuva tunnetaan nimellä Hatching.

Rotten Tomatoes -sivustolla Pahanhautojan tykkäysprosentti on tällä hetkellä täydet sata. Isoista kansainvälisistä medioista ylistävät arviot ovat julkaisseet esimerkiksi Collider, The Playlist, Screendaily, Slashfilm, Indiewire, Variety ja ehkä kaikista tärkeimpänä The Hollywood Reporter.

Arvioissa kehutaan erityisesti nuorta pääosanesittäjä Siiri Solalinnaa.

Psykologinen kauhudraama on ohjaaja Bergholmin ensimmäinen pitkä elokuva. Noin neljän miljoonan euron budjetti tekee siitä kaikkien aikojen kalleimman suomalaisen naisohjaajan elokuvan.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastaa Ilja Rautsi ja Solalinnan lisäksi leffan pääosissa nähdään Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin.

Pahanhautojan on kuvannut Jarkko T. Laine ja lavastajana toimii Päivi Kettunen. Erikoismaskeeraussuunnittelija Conor O’Sullivan on aiemmin työskennellyt muun muassa Game of Thronesissa.

Elokuvan käsikirjoittaja Ilja Rautsi iloitsee vastaanotosta Twitter-tilillään ja erityisesti siitä, että elokuvan pointti on mennyt perille: ”Eniten ilahduttaa että on nähty se sisältö jota leffaan on pyritty purkamaan ja otettu innolla vastaan se, että oudot kipupisteet vaativat oudon käsittelyn.”

Sundancen festariesitysten jälkeen Pahanhautoja pääsee Yhdysvalloissa myös laajempaan levitykseen. Sen elokuvateatteri- ja VOD-ensi-ilta on 29. huhtikuuta. Suomessa Pahanhautojan oli tarkoitus saapua teattereihin helmikuussa, mutta rajoitusten myötä ensi-ilta onkin vasta 4. maaliskuuta.

Pahanhautojan virallinen synopsis kertoo seuraavaa:

”Nuori Tinja-tyttö yrittää toteuttaa vaativan äitinsä unelman menestymällä telinevoimistelussa. Tinjan äiti esittelee koko maailmalle lahjakasta tytärtään ja idyllisen onnellista perhe-elämäänsä suositussa ”Ihana arki” videoblogissaan. Tinjan elämä täyttyy pakonomaisesta äidin miellyttämisestä, ja ansaitakseen äitinsä rakkauden, Tinja piilottaa tältä kaikki negatiiviset tunteensa. Eräänä yönä Tinja löytää oudon linnunmunan. Hän kätkee munan huoneeseensa ja hautoo sitä salassa peittonsa alla, kunnes munasta kuoriutuu jotain, joka järkyttää heitä kaikkia. Täydellinen koti muuttuu kauhun näyttämöksi.

Pahanhautoja on psykologinen kauhudraama virheellisyyden pelosta ja rakkaudettomuudesta, joka luo hirviön.”