Peter Jackson ei ollut ensimmäinen – Alkuperäinen Taru sormusten herrasta -elokuva esitetään sunnuntaina Helsingissä

23.05.2019 13:19 | Muropaketin toimitus

Ensimmäinen filmatisointi J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -romaanista esitetään Helsingissä sunnuntaina.

Ralph Bakshin vuonna 1978 ohjaama Taru sormusten herrasta -animaatio esitetään helsinkiläisessä Kino Reginassa 26. toukokuuta kello 14.30.

Tolkien-elokuvan ohjaaja Dome Karukoski vierailee näytöksessä sunnuntaina 26.5. klo 14.30. Karukoski on paikalla näytöksen alussa. Elokuva esitetään 35 mm filmiltä.

Kino Regina sijaitsee keskustakirjasto Oodin ensimmäisessä kerroksessa.

Liput näytökseen maksavat 7,5 € / 6 € (KAVIn klubikortilla) / 4 € (alle 12 v.).

”Underground-animaatioihin erikoistuneen Ralph Bakshin Taru sormusten herrasta (1978) oli ensimmäinen ja pitkään ainoa oikea J. R. R. Tolkien -elokuva. Kirjan elokuvaoikeudet olivat aluksi muun muassa Walt Disneyn, Stanley Kubrickin ja John Boormanin hallussa, mutta kun heidän suunnitelmansa raukesivat, epäkiitolliseen urakkaan uskaltautui lopulta animaatioelokuvien tekijä Ralph Bakshi. Saadakseen esiin haluamansa tyylin ja atmosfäärin Bakshi valitsi suuritöisen ja kunnianhimoisen rotoskooppitekniikan: koko elokuva kuvattiin ensin todellisia näyttelijöitä ja ulkokuvia käyttäen, minkä jälkeen piirrokset tehtiin näiden mallien päälle. Tuloksena on näyttävä spektaakkeli, jossa näkyvät ainutlaatuisen kokeilun merkit. Bakshi visualisoi sen, minkä kirja jättää mielikuvitukselle, ja vyöryttää katsojan eteen väreiltään hehkuvan freskon, jossa kaikki olennainen Tolkienin kertomuksesta – eeppistä laveutta lukuun ottamatta – kääntyy konkreettiseen muotoon. Bakshin versiossa toiminta ja unelmointi, herttaisuus ja väkivalta, sekä todellisuuden ja fantasian ainekset viihtyvät rinta rinnan.”

Muropaketin uusimmat