Rendel jäi kauas katsojatavoitteistaan – Ohjaaja Jesse Haajaa ei silti harmita: ”Olen kiitollinen tästäkin”

04.10.2017 08:17 | Tatu Junni

 Rendel

Suomalainen supersankarielokuva Rendel sai ensi-iltansa syyskuun lopulla. Palaute kriitikoilta oli monenkirjavaa, eikä suuri yleisö ole löytänyt elokuvaa toiveiden mukaisesti. Ohjaaja Jesse Haaja ei kuitenkaan ole asiasta masentunut.

Viime viikonlopun jälkeen Rendelin oli nähnyt Suomen elokuvasäätiön tilastojen mukaan kaikkiaan 7371 ihmistä, joka oikeutti TOP 20 sijaan 12. Tällä menolla elokuvalle voi povata kotimaassaan reilun 10 000 katsojan saldoa. Määrä ei ole huikea, ja jää kauas Rendelille asetetuista tavoitteista. Jesse Haajan mukaan toivomukset vaihtelivat Rendelin työryhmän jäsenestä riippuen. Hän itse uskoi noin 20 000 katsojaan, kun taas hurjimmat heittivät ilmoille peräti 100 000 katsojaa.

”Totta kai olisin halunnut että katsojia olisi ollut vähintään kymmenkertainen määrä, mutta liki 10 000 katsojaa on maksanut siitä, että näkee Rendelin. Se on minulle paljon. Kyllä meillä oli aika hyvin tiedossa, että Rendel tulee olemaan kova maakunnissa, ja että Helsinki tulee olemaan vaikea. Sieltä tulee kuitenkin joku 60–70 prosenttia kaikista Suomen katsojista. Voidaan kuitenkin sanoa, että olen erittäin tyytyväinen ja kiitollinen”, Haaja toteaa Muropaketille.

Rendel on saanut eri medioiden arvosteluissa sekä kiitosta että kovaa kritiikkiä. Jesse Haajan mukaan joukossa on ollut paljon asiallistakin palautetta, mutta kaikille näkemyksille hänellä ei ole riittänyt ymmärrystä.

”Ymmärrän jos elokuvasta ei pidetä, mutta näiden muutaman kaverin aamumuroihin olen tainnut pissiä useampaan otteeseen. Aika selväksi tuli että jollain tavalla Rendel taisi osua arkaan paikkaan. Mutta kaiken hyvän ja pahan kritiikin yläpuolelle nousee meidän fanit! Herranjestas mitä palautetta me saadaan koko ajan!”, Haaja kiittelee.

Rendel pyörii yhä suomalaisissa elokuvateattereissa, mutta alkuhuuma on nyt ohi, ja mitään massaryntäystä on elokuvan näytöksiin enää turha odottaa. Haajan katse on kuitenkin jo suunnattu muille markkinoille. Luvassa on festivaalinäytöksiä ainakin Meksikossa, Belgiassa ja Yhdysvalloissa. Loppuun ohjaaja vielä vihjaa syksyn mittaan tulevista paljastuksista:

”Kuten olemme sanoneet, niin Rendel on suunniteltu kansainväliselle kentälle. Pysykääs kuulolla.”

Muropaketin uusimmat