Renny Harlin paljasti uransa pahimman virheen – ”Palkkatasoni romahti ja ystävyys Sylvester Stallonen kanssa loppui”

04.11.2021 08:50 | Muropaketin toimitus

Renny Harlin – Ainutlaatuinen elämäni -kirjassa (Tammi, 2021) käydään läpi ohjaajan ura 1990-luvun huippuvuosista 2000-luvun mahalaskuihin ja uuteen nousuun 2010-luvulla.

Kuten jokainen Renny Harlinin uraa seurannut tietää, on ohjaaja tehnyt sekä hittejä että roiman määrän huteja. Renny Harlin – Ainutlaatuinen elämäni -kirjassa avataan elokuvien taustoja, ja selvitetään miksi ohjaaja päätyi esimerkiksi tekemään pahamaineisen Kurkunleikkaajien saaren tai vähälle huomiolle jääneen The Covenantin.

Virheliikkeitä on ollut monta, ja sen Renny Harlin myöntää itsekin Veli-Pekka Lehtosen kirjoittamassa muistelmateoksessa. Uransa kaikista pahimmaksi virheeksi Harlin nimeää vuoden 2001 Drivenin.

”Jälkikäteen ajatellen Drivenin ohjaaminen oli elämäni suurin virhe. Olin nostanut itseni takaisin pinnalle Deep Blue Sean kanssa. Olin takaisin Hollywoodin kärkiohjaajien short-listalla eli sain ensimmäisten joukossa pöydälleni mehukkaimmat käsikirjoitukset ja parhaimmat ohjaustarjoukset studioilta. Vain hullu jättää sellaiset asemat. Kun putoat listalla alaspäin, alat saada eteesi käsikirjoituksia, jotka toiset ovat sinua ennen passanneet. Niin minulle kävi Drivenin jälkeen. […] Olin saanut Deep Blue Seasta seitsemän miljoonaa dollaria ohjauspalkkiota ja Driveniin lähdin kolmella. Palkkatasoni romahti siitä eteenpäin”.

Drivenia tehdessä moni asia meni pieleen. Elokuvan tekemiseen oli luvattu 60 miljoonaa dollaria, mutta Renny Harlinin mukaan rahaa oli oikeasti puolet vähemmän. Muitakin ongelmia kasaantui. Isoksi ongelmaksi muodostui Sylvester Stallone, jolla oli elokuvassa merkittävä rooli – mutta ei niin merkittävä, kuin Stallone itse olisi halunnut.

”Käsikirjoitus oli muiden kehittämä, mutta Stallonen viimeistelemä. Olin pelastanut Slyn uran Cliffhangerilla, mutta nyt tilanne oli uusi. Sly oli jo yli 50-vuotias. Viisikymppinen toimintaelokuvien näyttelijä ei ole enää se kuumin tähti, mutta Slyn oli vaikea hyväksyä vanhenemistaan. Hän halusi tehdä Rockya, tällä kertaa pyörillä, eikä hän halunnut ketään muuta tarinaa muokkaamaan. Minua kiinnosti Drivenissa Slyta paljon nuorempi kuljettajahahmo, jota esitti Kip Pardue”.

Elokuva saatiin lopulta tehtyä, mutta Driven pilasi Renny Harlinin ja Sylvester Stallonen monta vuotta kestäneen ystävyyden. ”Kerroin julkisuuteen, että välimme Slyn kanssa olivat edelleen hyvät, mutta niin ei ollut”, Harlin kertoo kirjassaan ja lisää, että Stallonen härkäpäisyydestä on saanut Hollywoodissa moni osansa. Sylvester Stallonen näkemystä tapahtumien kulusta kirjassa ei kerrota.

Drivenin voi katsoa Netflixistä tai verkon vuokraamoista.

Muropaketin uusimmat