Roar! – Elämäni wookieena on Star Wars -fanille porgin veroinen herkkuateria – Nämä 10 asiaa opimme Chewbaccasta ja Joonas Suotamosta kirjaa lukiessa

02.02.2021 09:35 Tatu Junni

Miten suomalaisesta maajoukkuetason koripalloilijasta tuli uusien Star Wars -elokuvien Chewbacca? Tähän kysymykseen vastaa Hippo Taatilan ja Joonas Suotamon yhdessä kirjoittama Roar! – Elämäni wookieena (Johnny Kniga, 2021), joka julkaistaan virallisesti tänään.

Roar! – Elämäni wookieena on minämuotoon kirjoitettu muistelmateos, joka keskittyy nimensä mukaisesti entisen koripalloilijan ja nykyisen näyttelijän Joonas Suotamon nyt jo muutaman vuoden mittaiseen Star Wars -uraan. Kirja avaa kiinnostavalla ja helppolukuisella tavalla, miten Joonas Suotamo oikein päätyi Suomen ensimmäiseksi Star Wars -tähdeksi, ja millaista The Force Awakensin (2015), The Last Jedin (2017), Solon (2018) ja The Rise of Skywalkerin (2019) tekeminen oikein oli.

Muropaketilla oli ilo tutustua Suotamon ja teoksista YUP – Helppoa muisteltavaa (Like, 2017) ja Teflon Bible (Johnny Kniga, 2019) tutun Hippo Taatilan uutuuskirjaan jo ennakkoon. Alle olemme koonneet 10 kiinnostavaa paljastusta Roar!:n annista. Kyse on luonnollisesti pelkästä pintaraapaisusta – kiehtovia kertomuksia löytyy kirjasta paljon lisää.

1. Joonas Suotamo saa kiittää Chewbacca-roolistaan Suomen Koripalloliittoa, johon lontoolainen casting-toimisto oli ollut yhteydessä ja kysynyt ehdotusta ”210-senttisestä ja sinisilmäisestä suomalaisblondista”. Liitossa päätettiin, että Suotamo voisi olla oikea vastaus tähän kysymykseen. Tuossa vaiheessa puhuttiin vasta ”ison budjetin Hollywood-elokuvasta” – Star Warsista tai Chewbaccasta ei mainittu sanaakaan. Vasta roolitusprosessin edetessä Suotamolle alkoi selvitä, mistä on kyse. Suomalaisyleisölle tiukasti varjeltu rooli paljastui vasta The Force Awakensin ensi-illan kynnyksellä. Osittain syynä oli se, että Suotamo oli todella huolissaan Disneyn kanssa tekemänsä salassapitosopimuksen minkäänlaisesta rikkomisesta.

2. Chewbaccan rooliin astuminen ei ollut Suotamolle helppo nakki. The Force Awakensissa hän oli vielä ”vara-wookiee”, eikä saanut täyttä tunnustusta edes vielä The Last Jedin kohdalla, vaikka näytteli elokuvassa jo kokonaan itse ilman hahmon alkuperäistä tulkitsijaa Peter Mayhew’ta. Vasta Solo: A Star Wars Storyn myötä Suotamosta tuli ”virallisesti” Chewbacca. Perinteensiirron kruunasi Mayhew’n tunnustus elokuvan ensi-iltajuhlissa: ”Joonas, sä olit niin lähellä alkuperäistä Shewietä kuin kukaan voi inhimillisesti olla”.

3. Esimerkiksi Reyta esittävän Daisy Ridleyn kanssa Joonas Suotamolla oli pitkään aika etäiset välit, mutta Carrie Fisherin kanssa tilanne oli aivan toinen. Suotamon mukaan Fisher oli ainutlaatuinen persoona, joka huomioi kaikki ihmiset kuvauspaikalla, emännöi mielellään juhlia ja jätti vahvan jäljen myös Chewbaccan näyttelijän elämään. Viimeisen kerran Suotamo näki joulukuussa 2016 menehtyneen Fisherin Lontoon ruuhkassa ostoskasseja kantamassa. Suotamo ei ehtinyt juttusille kollegansa kanssa, mutta ajatteli nostaa asian esille tavatessaan Fisherin kanssa seuraavan kerran. Sitä kertaa ei koskaan tullut.

4. Jopa Chewbaccan esittäjällä oli purtavaa The Last Jedin käsikirjoituksessa. Lopulta Suotamo antoi kuitenkin siunauksensa Rian Johnsonin ”uudenlaiselle” Star Wars -elokuvalle – siitäkin huolimatta, ettei Chewbaccalla ollut elokuvassa juurikaan tekemistä. Elokuvan keräämä huutelu sai Suotamon hermostumaan – ei niinkään itsensä, vaan Rose Ticoa esittäneen Kelly Marie Tranin takia. ”On täysin ok olla tykkäämättä The Last Jedistä, leffan näyttelijäsuorituksista tai juonesta tai efekteistä tai ohjauksesta. Sen sijaan rasistinen, lapsellinen, välikaltainen huutelu netin tarjoaman suojaverhon takaa ei oo mitään muuta kuin raukkamaista”, Suotamo tykittää Roar!:ssa.

5. Joonas Suotamo on kovan luokan videopelifani, ja hehkuttaa esimerkiksi kohtaamistaan Red Dead Redemption 2:n Arthur Morgania esittävän Roger Clarkin kanssa: ”Ihan käsittämätön persoona, ikäistään enemmän kilometrejä ratissa, hillitön charmi. Fiilisteltiin kumpikin tietokone- ja videopelitaustaamme ja koska just silloin alkoi olla tapetilla tubettaminen, pohdittiin yhdessä, minkälaisia YouTube-videoita me voitaisiin kehitellä”.

6. The Rise of Skywalkeriin kaavailtiin kidutuskohtausta, jossa Chewbacca olisi joutunut melkoiseen rääkkiin Ensimmäisen ritarikunnan vankina. Suotamon suureksi harmiksi ”suomalaisen näyttelijäntyön mestariluokan taidonnäyte” ei kuitenkaan päässyt valmiiseen elokuvaan asti. Syyksi näyttelijä arvelee sitä, että joko kohtaus oli ohjaaja J.J. Abramsin mielestä liian rankka perhe-elokuvaan tai sitten se olisi hankaloittanut sitä roolia, joka Kylo Renille oli varattu elokuvan loppuun.

7. Joonas Suotamo tunnetaan toistaiseksi vain Star Warsista, mutta näyttelijä on käynyt keskusteluita myös muista rooleista niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Aktiivisesti Suotamo koetti saada Ivan Dracon pojan roolia Creed 2:sta, mutta lopulta tuo pesti meni Florian Munteanulle. Solo-elokuvaa tehdessä Suotamo fiilisteli yhdessä Woody Harrelsonin kanssa Mustat donkkaa tykimmin -elokuvaa (White Men Can’t Jump, 1992). Harrelsonin ja nuorta Lando Calrissiania esittävän Donald Gloverin kanssa Suotamo suunnitteli omaa versiota ysäriklassikosta, mutta se jäi aikataulusyistä lopulta kuvaamatta.

8. Taru sormusten herrasta -trilogiasta tuttujen Dominic Monaghanin ja Billy Boydin kanssa Suotamo on pallotellut ”The Office -henkistä feikkidokkaria, jossa kaksi parhaat päivänsä jo nähnyttä, katkeroitunutta näyttelijää muuttaa kämmpiksiksi Los Angelesiin ja päätyy solukämppään nuoren suomalaisen ex-koripalloilijan kanssa, joka on saanut kaikkien yllätykseksi Star Wars -leffaroolin”.

9. Joonas Suotamolla ei ole mitään tietoa siitä, milloin hän on palaamassa Chewbaccan rooliin. Kaikesta päätellen kyseessä on ”elinikäinen pesti”, mutta kuten Suotamo itse toteaa: ”pidän äärettömän epätodennäköisenä, että Chewiellä ois minkäänlaista roolia niissä [tulevissa] elokuvissa. Jos huhut pitää paikkansa, silloin ollaan niin kaukana galaksin menneisyydessä, että Chewiestä ei ole kukaan vielä kuullutkaan”. Laakereilleen ei Suotamo aio kuitenkaan jäädä lepäämään. Elokuva-alan työt jatkuvat muissa merkeissä, ja esimerkiksi ohjaaminen ja elokuvamusiikin sävelyäminen kiinnostaa näyttelijää myös.

10. Joonas Suotamo on silminnähden innoissaan kaikesta kokemastaan ja kaikista kohtaamistaan ihmisistä. Vaikka pää tuntuu Roar!:a lukiessa hetkittäin olevan pilvissä, samalla näyttelijän jalat ovat tiukasti maassa. Kuten Suotamo toteaa: ”Tiedostan että oon etuoikeutettu. Mun työ Star Warsissa takaa mulle valmiiksi laajan seuraaja- ja fanipohjan. Oon saanut nähdä maailmaa, mulla on kontakteja moneen suuntaan. Silti… ei mulla oo kaupungilla liikkuessa mitenkään sellainen olo, että oon joku megajulkkis. Etenkään Suomessa, missä – onneksi! – kkaan ei tee koskaan numeroa mistään”.

Muropaketti on tavannut Joonas Suotamon viime vuosina pariin otteeseen. Lue haastattelut täältä:

Haastattelu: Suomalainen Star Wars -tähti Joonas Suotamo muistelee Carrie Fisheriä lämmöllä – kertoi myös, mitä sai kuulla kohdatessaan Harrison Fordin

Haastattelussa Star Wars -elokuvissa Chewbaccaa esittävä Joonas Suotamo: ”Hollywoodissa isokin mies tuntee itsensä välillä pieneksi”