”Sellainen on loukkaus itse elämälle” – Guillermo del Toro ei ole tekoälyn suuri fani

21.12.2022 11:28 Muropaketin toimitus

Tekoälyn luomat kuvat ja kirjoitukset ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä. Kaikki eivät kuitenkaan ole AI:n aikaansaannoksista yhtä innoissaan.

Kun Hayao Miyazakille näytettiin vuonna 2016 tekoälyn luomaa kuvaa zombin kaltaisesta olennosta, totesi Henkien kätkemä -ohjaaja luomuksesta seuraavaa:

”Kuka tämän onkaan tehnyt, ei selvästi tiedä mitä tuska on. Minua kuvottaa suuresti. Jos joku haluaa tehdä karmivaa kamaa, sen voi mennä tekemään ihan itse. En koskaan halua tuoda tällaista teknologiaa omiin töihini. Olen vahvasti sitä mieltä, että tämä on loukkaus itse elämälle”.

Netflixin uuden Pinokkio-elokuvan ohjaaja Guillermo del Toro on toistanut Deciderin haastattelussa Hayao Miyazakin sanat ja lytännyt tekoälyn luomukset.

”Rakastan taidetta, joka on ihmisten luomaa. Se liikuttaa minua perinpohjaisesti. Koneiden tekemästä kuvituksesta ja informaation ekstrapolaatiosta en ole kiinnostunut. Juttelin taannoin Dave McKeanin kanssa, joka on upea taiteilija. Hän kertoi minulle suurimman toiveensa olevan, ettei tekoäly osaisi piirtää. Tekoäly voi interpoloida informaatiota, mutta se ei koskaan voi piirtää. Se ei voi koskaan vangita ihmiskasvojen tunnetta, kasvonpiirteitä tai pehmeyttä.”

Pinokkio-elokuvan lisäksi Guillermo del Torolta julkaistiin tänä syksynä Netflixissä kauhusarja Cabinet of Curiosities.