Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro ”Jurassic Parkin seuraavakin jatko-osa on roskaa, vaikka kuinka toisin toivoisimme”

29.11.2021 13:04 Tuukka Hämäläinen

Jos nostalgialasit riisuu hetkeksi silmiltä, ei mikään viittaa siihen, että Jurassic World: Dominion tarjoaisi mitään parempaa kuin sitä edeltänyt turjake, kirjoittaa Tuukka Hämäläinen puheenvuorossaan.

Hiljaittain olemme saaneet vähän maistiaisia siitä, mitä vuonna 2022 ensi-iltansa saava Jurassic World: Dominion tulee tarjoamaan. Universal julkaisi viime viikolla elokuvan prologivideon, ja lisäksi aiemmin marraskuussa ilmestynyt Jurassic World: Evolution 2 -peli heitti selvästi jonkinmoisen täky tulevan elokuvan ideaan.

Valitettavasti mikään ei oikein vakuuta. Ei vaikka kuinka asiaa tarkastelisi nostalgialasien läpi.

Sellaiset taitaa olla silmillään Screen Rantin toimittajalla, joka uskoo että tästä nyt viimein tulisi se jatko-osa, jota Jurassic Parkin (1993) fanit ovat odottaneet liki 30 vuotta. Sivustolla esitetään, että esimerkiksi alkuperäisen näyttelijätrion Sam Neilin, Laura Dernin ja Jeff Goldblumin liittyminen projektiin povaisi parempaa koko leffalle.

Valitettavasti en pysty jakamaan tätä optimismia. Jos tuoreimmat Star Warsit ovat opettaneet meille mitään, niin sen että alkuperäishahmojen kaivaminen naftaliinista ei takaa hyvää lopputulosta. Se, että Disneyn Star Wars -elokuvista paras on Rogue One (2016) pikemminkin todistaa päinvastaisen puolesta.

Lisäksi Goldblum oli mukana jo edellisessä, susihuonossa Jurassic World: Kaatunut valtakunta -elokuvassa (2018), käytännössä traileritäkynä. Neil puolestaan nähtiin tietysti Jurassic Park III:ssa (2001), joka on niin huono että se on jo melkein hyvä. Alkuperäiset hahmot ja näyttelijät eivät riitä pelastamaan mitään.

Mitä tulee Dominionin ideaan, ei sitä vielä tunneta kovin tarkkaan. Prologipätkä ja vuoden 2019 lyhytelokuva Battle at Big Rock viittaavat siihen, että dinosaurusten vapautuminen Kaatunut valtakunta -leffan lopussa johti niiden leviämiseen ympäri maailmaa ja uudessa elokuvassa ollaan jotenkin tekemisissä tämän kanssa.

(Ei nyt jäädä pohtimaan sitä, miten Kaatuneen valtakunnan sangen rajallinen joukko dinoja onnistuisi mitenkään leviämään hallitsemattomasti ympäri maailmaa. Mutta sanotaan nyt vaikka ettei se ole kauhean uskottava lähtökohta.)

Erinomainen Jurassic World: Evolution 2 -peli antaa uskoakseni tarkemman vihjeen siitä, mitä Dominionissa kenties tapahtuu. Spoilin nyt sitten pelin kuusituntisen kampanjan loppuratkaisun, tosin ei siinä paljon spoilattavaa ole.

Sinänsä erinomaisen pelin kampanjassa pelaaja lähtee hoitamaan hallinnasta ryöpsähtänyttä dinosauruspopulaatiota useissa eri paikoissa. Tarinassa siis leffoista tutut Owen Grady ja Claire Dearing johtavat dinojen suojeluprojektia, jossa ihmisille vaaralliset dinot tarhataan jonkinmoisille suojelualueille.

Tarina kuitenkin loppuu enteelliseen toteamukseen, ettei tämä olekaan dinojen viimeinen sijoituspaikka. InGen-firma tuntuu taas puuhaavan kulisseissa jotakin, mikä voi paljastua esimerkiksi uudeksi dinosauruspuistoksi – tai vaikka armeijan projektiksi, joista puhuttiin jo ensimmäisessä Jurassic Worldissa (2015).

Pelin loppu on joka tapauksessa selvästi tarkoitettu vihjeeksi tulevasta.

Vaikka dinosaurusten ja ihmisten yhteiselosta voisi saada jotain ihan kivaa aikaiseksi, en jaksa uskoa että uusi elokuva olisi yhtään sen parempi kuin edelliset. Sitä paitsi luulen vahvasti, että edeltäjiensä tapaan Dominioniin halutaan tunkea taas uusia hybrididinoja, eli tuskinpa siinä jäädään vanhojen dinosauruslajien varaan.

Kadonnut maailma: Jurassic Park (1997) on yhä se onnistunein jatko-osa alkuperäiselle elokuvaklassikolle, vaikka se kaatuikin omaan suuruuteensa ja tunki liikaa ideoita yhteen elokuvaan. Screen Rantin toimittajan kaipailema ”THE jatko-osa” on mielestäni haudattu Kadonnut maailma -elokuvan tuotantoon: se on elokuva, joka Kadonnut maailma olisi voinut olla.

Hieman yllättäen sanoisin, että tuoreen prologivideon ensimmäisen kolmisen minuuttia ovat parasta Jurassic Parkia 1990-luvun jälkeen. Prologin alku nimittäin keskittyy vain näyttämään dinosauruksia eläiminä, jotka puuhailevat omiaan ja ovat majesteetillisen kiehtovia. Ja sitten heti kun hypätään ajassa eteenpäin kaikki näyttää samalta tutulta hirviömäiskeeltä.

Alkuperäisen Jurassic Parkin viehätys oli siinä, että dinosaurukset tuntuivat aidoilta, oikeilta eläimiltä ja niihin liittyi vielä jotain ihmeentuntua. Tekijät ja katsojat tuntuvat kollektiivisesti unohtavan, että elokuvassa kestää täysi tunti, ennen kuin päästään toimintaan, koska Steven Spielberg hallitsee pohjustuksen ja innostavat, mahtipontiset kohtaukset.

Kaatunut valtakunta -leffassa dinosauruksia näkyi varmaan jo alkukohtauksessa enemmän kuin koko Jurassic Parkissa yhteensä ja toiminnasta voi sanoa samaa. Olen valmis lyömään vetoa, ettei ohjaaja Colin Trevorrown seuraavakaan elokuva tavoita alkuperäisen henkeä ja tunnelmaa yhtään paremmin. Luvassa on samaa toimintapainotteista, juoniaukkoista CGI-mössöä kuin ennenkin. Ja väliin tungetaan kasa viittauksia Jurassic Parkiin, ehkä jopa pätkä alkuperäistä pääteemaa, jotta meidän kolmikymppisten silmät voivat kostua.

Tietysti olen vain iloinen, jos olenkin väärässä. Totuus selviää, kun Jurassic World: Dominionin tulee ensi-iltaan 10. kesäkuuta 2022.

LUE MYÖS: Oliko Jurassic World -elokuvissa yhtään oma ideaa? – Selvitimme, miten paljon velkaa dinosaurusleffat ovat Michael Crichtonille

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat