Uusimmat

“Se oli joukkosurma” – Steven Spielberg katuu yhä sitä, mitä tapahtui Tappajahain ensi-illan jälkeen

19.12.2022 08:29 Muropaketin toimitus

Sub esittää tänään Steven Spielbergin 27-vuotiaana ohjaaman hittielokuvan Tappajahai (Jaws). Tuoreessa haastattelussaan Spielberg on kertonut katuvansa edelleen sitä, mikä vaikutus elokuvalla oli Yhdysvaltain haikantaan.

Paljon on keskusteltu siitä, miten tehokkaasti Tappajahai ja sen lähdemateriaalina toiminut romaani demonisoivat hait. Eväkkäitä mereneläviä pidetään edelleen murhaavina paskiaisia, jotka vaanivat himoissaan jokaista veteen uskaltautuvaa ihmistä.

Totuus on tietenkin toinen, ja myös Steven Spielberg tietää sen. Siksi ohjaaja onkin harmissaan Tappajahain suosiota seuranneesta ilmiöstä, jossa haiden tappamisesta tuli muoti-ilmiö Yhdysvalloissa – ja varmasti myös muualla maailmassa.

”Pelkään yhä sitä – en haiden syömäksi tulemista, vaan sitä että hait ovat jollain tavalla vihaisia siitä, mitä tapahtui vuoden 1975 jälkeen. Kadun yhä edelleen haiden joukkosurmaa, joka oli seurausta kirjasta ja elokuvasta. Kadun sitä ihan tosissani”, Spielberg vastasi, kun häneltä kysyttiin BBC:n Desert Island Disc -lähetyksessä, miltä tuntuisi joutua autiolle saarelle, joka on haiden saartama.

Tappajahai-romaanin kirjoittanut Peter Benchley katui myös avoimesti osallisuuttaan haiden mustamaalaukseen ja tarpeettomaan piinaamiseen. ”Tappajahai oli silkkaa fiktiota. Jos tietäisin saman kuin nyt, en olisi koskaan kirjoittanut koko kirjaa”, Benchley ilmoitti vuonna 2006.

Tappajahai alkaa Subilla tänään kello 21.00. Suoratoistona elokuvan voi katsoa Netflixistä, Prime Videosta, Elisa Viihde Viaplaysta ja SkyShowtimesta.