Tänään televisiossa: Unohdetun huippuohjaajan paras elokuva 2000-luvulla – ”Tätä voi suositella kaikille”

19.10.2018 05:40 | Muropaketin toimitus

Snowden

Oliver Stone oli yksi merkittävimmistä jenkkiohjaajista 1990-luvulla. Tällä vuosituhannella Stonen elokuvat eivät ole keränneet samanlaista mielenkiintoa tai ylistystä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ohjaaja olisi kokonaan menettänyt teränsä.

Hero-kanava esittää tänään Oliver Stonen vuonna 2016 ohjaaman Snowdenin.

Elokuvan tositapahtumiin perustuva tarina kertoo entisestä tiedusteluagentti Edward Snowdenista, joka vuoti lehdistölle tuhansia USA:n turvallisuusvirasto NSA:n salaisia dokumentteja.

Muropaketin kriitikon mukaan Snowden on heittämällä parasta mitä ohjaaja on 2000-luvulla saanut aikaan.

Siitä on liian pitkä aika, kun uusi Oliver Stone -leffa oli aina ilmestyessään Tapaus. World Trade Center, George W. Bushista kertonut W. tai vaikkapa Minä päivänä tahansa, kaikki asiansa osaavan ammattilaisen ohjauksia, mutta kaukana mestariteoksista. Sellaiseksi ei voi kutsua myöskään hänen uutta Snowden-elokuvaansa, mutta silti se on parasta Stonea vuosikausiiin.

Snowden muistuttaa JFK:tä, yhtä Stonen parhaista elokuvista roolituksessaan. Leffa on pieniä sivurooleja myöten täynnä työnsä osaavia näyttelijöitä. Mukana ovat muun muassa Timothy Olyphant, Joely Richardson, Logan Marshall-Green, Keith Stanfield, Ben Chaplin ja Rhys Ifans. Myös Nicolas Cage on pitkästä aikaa päätynyt laatuleffaan, vaikka esittääkin lähinnä itseään, tosin ilman tavaramerkiksi muodostunutta meuhkaamista.

Oli Edward Snowdenista mitä mieltä tahansa, niin tätä yhteiskunnallista draamaa voi suositella kaikille. Snowden on tervetullut comeback ohjaajalta, joka ei ole koskaan ollutkaan poissa, mutta joka nyt palaa tekemään sitä minkä parhaiten osaa – oikeaan elämään ja ihmisiin perustuvaa kantaaottavaa elokuvaa hienojen näyttelijöiden kera.

Snowden alkaa Herolla kello 21.00, ja päättyy kello 23.45.