Tänään tv:ssä: 1990-luvun jättielokuva, joka maksoi enemmän kuin mikään aikaisempi leffa – moni luulee flopiksi, mutta oikeasti studio jäi voitolle

30.06.2020 10:28 | Muropaketin toimitus

Vuoden 1995 Waterworld oli jättimäinen spektaakkeli, josta tehtiin videopeli, romaani ja huvipuistoajeluita. Valtava panostus ei kuitenkaan kantanut niin mehukasta hedelmää kuin Universal Studios olisi toivonut.

Tulevaisuuden vetiseen maailmaan sijoittuvan Waterworldin tekeminen maksoi eri lähteiden mukaan 170-175 miljoonaa dollaria. Tällä summalla Waterworld oli aikansa kallein elokuva – esimerkiksi pari vuotta aikaisemmin tehty Jurassic Park maksoi ”vain” 63 miljoonaa dollaria.

Kustannuksia kasvattivat venyneet kuvaukset, valtavat vesialtaat ja yllätystekijät, joita ei etukäteen osattu ottaa huomioon.

Waterworldin lipunmyynti jäi kauas studion tavoitteista: elokuvateatterikierroksensa aikana leffa keräsi vain reilun 264 miljoonan dollarin potin. VHS-julkaisut yms. toivat kuitenkin pottiin lisädollareita siinä määrin, ettei Waterworld lopulta tuottanut Universalille tappiota, toisin kuin moni tuntuu uskovan edelleen. Totta on toki se, etteivät voitot suuriksi paisuneet.

Kevin Costnerin, Jeanne Tripplehornin ja Dennis Hopperin tähdittämän ja Kevin Reynoldsin ohjaaman Waterworldin voi katsoa tänään TV5:ltä kello 23.35.