Tänään tv:ssä: Aikuiskatsojille tehty scifi-elokuva, joka uskaltaa käsitellä myös hahmojen seksuaalisuutta

18.06.2019 09:20 | Muropaketin toimitus

TV5 esittää tänään uusintana viikonlopulta laatuscifiä edustavan Ex Machinan vuodelta 2014.

Alex Garlandin ohjaamassa Ex Machinassa hakukoneyhtiön ohjelmoija Caleb voittaa työpaikkansa kilpailussa viikonlopun firman mahtavan toimitusjohtajan erämaakodissa. Saavuttuaan paikalle Calebille paljastuu, että johtaja on valinnut hänet koehenkilöksi kokeeseen, jolla mitataan tekoälyn ihmismäisyyttä. Tekoäly on kaunis ja petollisen viettelevä androidi Ava.

Ex Machinan avainkolmikkoa esittävät Alicia Vikander, Domhnall Gleeson ja Oscar Isaac.

Muropaketin arviossa Ex Machinaa ei kehuttu maasta taivaisiin, kuten joissain muissa medioissa, mutta kiitosta Garlandin ohjaus kyllä keräsi:

Parasta Ex Machinassa on kuumeinen tunnelma ja roolihahmojen väliset jännitteet. Domhnall Gleeson, Alicia Vikander ja Oscar Isaac istuvat kaikki rooleihinsa hyvin, ja rakentavat hahmojaan huolella elokuvan edetessä. Kolmikon jokaisesta jäsenestä paljastuu asioita, joita heistä ei ensisilmäyksellä uskoisi. Erityisen vaikuttavaa jälkeä tekee Isaac, jonka Nathanissa yhdistyvät hienolla tavalla maskuliinisuus, ylimielisyys ja uhkaavuus.

Toisin kuin valtavirran kilpakumppaninsa, Ex Machina rohkenee käsitellä seksuaalisuutta ja lähestyy muutenkin tekoälyteemaa kiitettävän kypsällä tavalla. Silti se tarjoaa aiheeseen hyvin vähän uutta näkökulmaa. Esimerkiksi ”mikä tekee ihmisestä ihmisen?” on kysymys, joka on esitetty jo niin monessa kirjassa, sarjakuvassa ja televisiosarjassa, ettei Alex Garlandin tapa käsitellä aihetta tee enää kovin suurta vaikutusta.

Ex Machina alkaa TV5:lla kello 23.15.