Tänään tv:ssä: Kahdeksan Oscarin voittaja sai vain kaksi tähteä kriitikolta – ”Hyvän mielen leffa niille, jotka pitävät hakkaamisesta ja kiduttamisesta”

16.04.2021 07:51 | Muropaketin toimitus

Danny Boylen ohjaama Slummien miljonääri oli melkoinen Oscar-rohmu vuoden 2009 gaalassa: pystejä irtosi kaikkiaan kahdeksan.

Paras elokuva, paras ohjaus, paras musiikki, paras laulu, paras sovitettu käsikirjoitus, paras kuvaus, paras leikkaus ja paras äänitys… Tällä kultaukkovuorella kuvittelisi Slummien miljonäärin (Slumdog Millionaire) olevan liki täydellinen leffa, mutta vielä mitä.

Eri mieltä oli ainakin Muropaketin arvion kirjoittanut Olli Sulopuisto, joka ojensi Slummien miljonäärille vain kaksi tähteä viidestä:

”Slummien miljonääriä on luonnehdittu romanttiseksi hyvän mielen elokuvaksi. Toki, mikäli tulee hyvälle tuulelle kiduttamisesta, hakkaamisesta, hapon heittämisestä kasvoille, vihjatusta raiskauksesta ja ties mistä muusta. Köyhyyspornoksikin elokuvaa on sanottu, mutta siinä mennään jo niin syvälle valkoisen miehen postkolonialistisen trauman käsittelyyn, että parempi pitää suunsa supussa. Minusta elokuva ei tuntunut hyväksikäyttävän kohteitaan, mutta olenkin tunteeton länsimaalainen.

Danny Boyle ei ole toistaitoinen tunari, vaikka niin voisi filmografian ailahtelevasta laadusta luulla. Pikemminkin hän vaikuttaisi olevan kiinnostunut uusiutumaan mieluiten jokaisen elokuvan kohdalla, mikä johtaa välillä vähän parempiin ja välillä vähän huonompiin tuloksiin. Slummien miljonääri ei ole missään tapauksessa huonosti ohjattu elokuva, mutta itseäni miellytti enemmän vaikkapa sisällöltään varsin hoopo Sunshine.”

Lue koko arvio täältä:

Elokuva-arvostelu: Slummien miljonääri

Slummien miljonääri nähdään tänään Yle Teemalla kello 21.15. Elokuvan voi katsoa myös Yle Areenasta.