Uusimmat

Tänään tv:ssä: Kotimainen kauhuelokuva, joka keräsi teattereissa vain 31 katsojaa ja on kadonnut sitten saatavilta kokonaan

27.06.2024 09:00 Muropaketin toimitus
Silmä silmästä

Kuva: © Talent House

Suomalainen kauhuelokuva on onnistunut viime vuosina nostamaan profiiliaan hienosti, mutta 1990-luvulla genre eli täysin marginaalissa. 

Yle TV2:lla nähdään tänään kello 23.00 alkaen Atro Lahtelan vuonna 1999 ohjaama Silmä silmästä. Vain yhdessä teatterissa esitetty kotimainen kauhuelokuva keräsi 25 vuotta sitten valkokankaan äärelle vain 31 katsojaa.

Määrä oli elokuvan tekijöille varmasti pettymys, mutta ehkä kevään 2000 ensiesitys televisiossa nosti mielialaa: Silmä silmästä keräsi Yle TV1:ssä esitettynä Elonetin mukaan peräti 450 000 katsojaa.

Meri Nenosen, Jani Volasen ja Jukka-Pekka Palon tähdittämän elokuvan tarinassa:

”Sisarukset Kiia ja Eija ovat muuttaneet pois Kainuussa sijaitsevalta Pirunperän kylältä isänsä itsemurhan jälkeen. Kiiasta on tullut kuvanveistäjä ja häntä vaivaavat kotikyläänsä liittyvät painajaisunet. Kiia palaa kotiseudulleen tehdäkseen veistoksia paikalliseen kirkkoon. Samalla hän selvittää isänsä ja kotikylänsä menneisyyttä..”

Silmä silmästä ei ole ainakaan toistaiseksi löydettävissä Yle Areenasta, eikä tätä harvinaisuutta ole tarjolla myöskään muissa suoratoistopalveluissa. Edes digitaalisia vuokra- tai myyntiversioita ei saatavilla ole, joten Yle TV2:n illan esitys on harvinainen tilaisuus sukeltaa suomalaisen kauhukulttuurin historiaan.