UUSIMMAT

Tänään tv:ssä: Maailman toiseksi paras lännenelokuva – Clint Eastwood haluttiin pääosaan, mutta näyttelijä kieltäytyi

04.01.2022 11:15 | Muropaketin toimitus

Hero esittää tänään kello 21.00 todellisen lännenelokuvien klassikon.

Sergio Leonen ohjaaman lännenseikkailuklassikon C’era una volta il West eli Once Upon a Time in the West eli Huuliharppukostaja juoni kulkee seuraavasti:

Rautatietä rakennuttava rahamies palkkaa kylmäverisen pyssymiehen tekemään selvää miehestä, joka pitää kiinni yhtiön haluamista maista. Kostoa vannova leski saa suojelijoikseen ja apureikseen kaksi lainsuojatonta, Cheyenne-nimisen asesankarin ja huuliharppua soittavan arvoituksellisen tuppisuun.

Vuonna 1968 valmistunut elokuva on yksi maailman kehutuimmista westerneistä ja edustaa monen mielestä genreä puhtaimmillaan. Internet Movie Databasen TOP 250 -listalla Huuliharppukostaja on sijalla 50, ja lännenelokuvista sitä paremmaksi on pistänyt vain sijalta 9  löytyvä Hyvät, pahat ja rumat, jonka Leone ohjasi pari vuotta aikaisemmin.

Huuliharppukostajan musiikista vastaa tietenkin Ennio Morricone.

Pääosia elokuvassa esittävät Charles Bronson, Henry Fonda, Claudia Cardinale ja Jason Robards.

Alkujaan Sergio Leone tarjosi huuliharppukostajan roolia Clint Eastwoodille, mutta ohjaajan luottonäyttelijä ei enää innostunut villin lännen tarinoista. Kun Eastwood sanoi ei, oli seuraavana jonossa James Coburn. Palkkiopyyntö oli kuitenkin sen verran korkea, että Leone kiinnitti lopulta rooliin Bronsonin.

Huuliharppukostajaa ei tällä hetkellä löydy Suomen suoratoistopalveluista.