Uusimmat

Kuva: Scarlett Johanssonin toimintaleffan juliste valehtelee katsojalle päin naamaa

13.09.2019 07:00 Muropaketin toimitus

Frii-kanava esittää perjantain myöhäisillan elokuvana viisi vuotta sitten ensi-iltansa saaneen tieteistoimintatrillerin Lucy. Se alkaa kanavalla kello 23.00.

Scarlett Johansson näyttelee pääosaa Luc Bessonin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa Lucyssa. Elokuva kertoo nuoresta naisesta, joka sekaantuu mustan pörssin kauppoihin ja siepataan. Tilanne kääntyy kuitenkin pian päälaelleen: Lucy saa yliotteen vangitsijoistaan ja muuttuu armottomaksi taistelijaksi…

Lucyn muita keskeisiä näyttelijöitä ovat Morgan Freeman ja Min-sik Choi.

Elokuvasta löytyy jokunen toimiva toimintakohtaus, mutta tarinansa puolesta Lucy on silkkaa scifiä. Se käy selväksi jo elokuvan julisteesta (alla), jossa julistetaan: ”Ihminen käyttää keskimäärin 10 % aivojensa kapasiteetista…”

Niin sanottu kymmenen prosentin myytti on osoitettu tyhjäksi moneen otteeseen. Skepsiksen kotisivuilla aiheesta kirjoitetaan esimerkiksi seuraavaa:

Evoluutio on tuottanut ihmisaivot. Luonnonvalinta karsii evoluution myötä pois ne ominaisuudet, jotka eivät edistä lisääntymistä, tai tarkemmin sanoen geenien kopioitumista. Kymmenen prosentin myytin kannattajien tulee siis kertoa, miksi energiaa säästävä ja sitä tarkoin kohdistava evoluutio tuottaisi 90 prosenttisesti turhan elimen? Aivokuvantamismenetelmillä saadut tulokset eivät myöskään tue kymmenen prosentin myyttiä, sillä jopa unen aikana aivot värittävät PET-kuvat. Kuvantamismenetelmillä voidaan kyllä havaita aktivoitumattomiakin kohtia, mutta ne viittaavat aivopatologiaan kuten Alzheimerin tautiin tai aivoinfarktiin.

Ironista kyllä, Luc Besson on itsekin kertonut tietäneensä Lucyn alkuolettamuksen olevan puppua, mutta pitäneensä ”10 prosentin ajatusta” lähtökohtaisesti elokuvallisesti niin hyvänä, että päätti tarttua aiheeseen.