Tänään tv:ssä: Seksuaalista scifiä aikuiseen makuun – ”Tämä elokuva ei pidä katsojaa idioottina”

17.10.2018 06:15 | Muropaketin toimitus

TV5 esittää keskiviikkoillan elokuvana kanavalla kello 21.00 alkavan Ex Machinan.

Sittemmin myös Netflixin Annihilationista tutuksi tulleen Alex Garlandin ohjaamassa Ex Machinassa (2015) hakukoneyhtiön ohjelmoija Caleb voittaa työpaikkansa kilpailussa viikonlopun firman mahtavan toimitusjohtajan erämaakodissa.

Saavuttuaan paikalle Calebille paljastuu, että johtaja on valinnut hänet koehenkilöksi kokeeseen, jolla mitataan tekoälyn ihmismäisyyttä. Tekoäly on kaunis ja petollisen viettelevä androidi Ava.

Ex Machinan pääosissa nähdään Alicia Vikander, Corey Johnson, Deborah Rosan, Domhnall Gleeson, Evie Wrayja Oscar Isaac.

Muropaketin arvostelussa Ex Machinan kuvailtiin olevan ”seksuaalista tekoäly-scifiä aikuiseen makuun”. Elokuva sai 3,5 tähteä viidestä.

Toisin kuin valtavirran kilpakumppaninsa, Ex Machina rohkenee käsitellä seksuaalisuutta ja lähestyy muutenkin tekoälyteemaa kiitettävän kypsällä tavalla. Silti se tarjoaa aiheeseen hyvin vähän uutta näkökulmaa. Esimerkiksi ”mikä tekee ihmisestä ihmisen?” on kysymys, joka on esitetty jo niin monessa kirjassa, sarjakuvassa ja televisiosarjassa, ettei Alex Garlandin tapa käsitellä aihetta tee enää kovin suurta vaikutusta. Heikkouksineenkin Ex Machine on hyvä elokuva. On aina yhtä tervetullutta päästä katsomaan fantasia-aineksia käsittelevää tarinaa, jonka parissa ei tarvitse huokailla tai pyöritellä silmiään älyllisen aliarvioimisen takia.