Uusimmat

Tänään tv:ssä: Umpihumalainen Samuli Edelmann vietiin sairaalaan kesken hittielokuvan kuvausten – “Vitun juoppo. Sä olet tuhonnut kaiken.”

05.06.2023 07:01 Muropaketin toimitus

Häjyt

Aleksi Mäkelän Häjyt-elokuvasta muodostui lähes 330 000 katsojan hitti alkuvuodesta 1999. Vaan vähänpä yleisö tiesi, millaisissa olosuhteissa pohjalaiskomediaa väännettiin.

Häjyjä Juha Veijosen kanssa tähdittänyt Samuli Edelmann oli elokuvan kuvausten aikoihin pahasti rappiolla. Kuningas Alkoholi oli vienyt 1990-luvun puolivälissä huippusuosioon nousseen laulaja-näyttelijän hoviinsa, eikä sieltä ollut ulospääsyä edes Häjyjen tekemisen ajaksi.

Vuonna 2021 valmistuneessa ja sangen suorasanaisessa elämäkertateoksessa Samuli – Pimeydestä valoon (Otava) kerrottiin, miten Samuli Edelmannin humalatila pilasi Häjyjen kuvaukset: elokuvan tähti oli yhtenä päivänä kesällä 1998 niin kertakaikkisen kurjassa kunnossa, että tilalle jouduttiin ottamaan sijaisnäyttelijä.

Oksentamisesta ei näyttänyt tulevan loppua. Tähteä ei voitu käyttää kuvissa.

Ohjaaja Aleksi Mäkelä karjaisi: ”Nyt järkätään stuntti kuviin ja Samuli sairaalaan.” Reilu 130 kiloa raavasta lihaa makasi Kauhavan sairaalassa letkuissa. Samuli raotti silmiään ja erotti jämerän pohjalaishoitajan piirteet. Naisääni kysyi: ”Noo… Onko häjy olo?” […]

Sulkiessaan silmänsä hän tunsi häpeän ravistelevan koko olemustaan sisintä myöten. Vitun juoppo. Sä olet tuhonnut kaiken. Samuli tiesi tulleensa hulluksi. Hän oli juonut itsensä sairaaksi. Näyttelijä mietti, mitä lehdissä kirjoitettaisiin, jos hän kuolisi tähän paikkaan.

Häjyjen kuvausten jälkeen Samuli Edelmannin addiktio piti miehestä kiinni vielä pari vuotta, kunnes vuoden 2000 lopulla Edelmann onnistui vihdoin irrottautumaan alkoholista. Hetkessä ei elämänlaatu kuitenkaan kohentunut, elämäkertakirjassa kerrotaan:

Viinattomuus ei tuonut mukanaan tasapainoista tunne-elämää, päinvastoin. Raittiutta kului seitsemän vuotta ennen kuin elämä alkoi hieman tasaantua.

Häjyt esitetään Subilla tänään kello 21.00 alkaen. Uusinta on luvassa lauantaina 10. kesäkuuta kello 23.35. Suoratoistona Aleksi Mäkelän elokuva löytyy C Moresta.

Juonikuvaus kuuluu seuraavasti:

”Pohjalaiset ystävykset Antti, Jussi ja Heikki ryöstävät nuoruuden huumassa pankin. Homma menee pieleen, ja Jussi ja Antti päätyvät lukemaan tiilenpäitä. Kun tuomionsa istuneet häjyt palaavat kotiseudulleen, Heikki on ehtinyt kavuta nimismieheksi. Ympäri kotikontujaan mellastavat rock-häjyt aiheuttavat hankaluuksia Heikille, ja poliisi alkaa penkoa vanhaa tapausta.”