Tänään tv:ssä: Yksi vuoden 2018 parhaista elokuvista ei sovi kaikille – ”Mitään tällaista en ollut koskaan ennen nähnyt”

16.11.2021 08:58 | Muropaketin toimitus

Vuoden 2018 Suspiria nähdään tänään Yle Teemalla.

Luca Guadagninon uustulkinta Dario Argenton 1970-luvun kauhuklassikosta on herättänyt ansaittua hämmennystä. Berliinissä päämajaansa pitävän maailmankuulun tanssiryhmän ytimessä elää noitakonklaavi, jonka valtataistelu johtaa kammottaviin murhiin.

Riittäähän siinä sulateltavaa.

Muropaketin kriitikko Aki Lehti kuitenkin piti Suspiriasta. Erittäin paljon:

Arvostelu: Suspiria-kauhuklassikon uusintaversio on vuoden parhaita ja tärkeimpiä elokuvia

Varoituksena kuitenkin: kaikkien elokuva ei Suspiria ole. Ja tämän myös Aki Lehti totesi:

Guadagnino iskee tarjolle sellaisen paketin, että valtavirran viihde-elokuvan ystäviä hirvittää taatusti.

Kuuteen osaan jaettu teos kasvattaa ahdistusta ja suoranaisen sairaan tunnelman ja kuvaston määrää taitavasti, ollen hetkittäin jopa liikaa. Suspirian analysointi vain yhden katsomiskerran perusteella on rehellisesti sanottuna vähän turhaa touhua, vaikka sen teemat, sanoma ja yksittäiset kuvat ovatkin pyörineet ajatuksissa viikon verran. Syvällisempää pohdintaa varten elokuva täytyy nähdä useampaan otteeseen.

Se on ainakin varmaa, että Suspiria on pakollista katsottavaa jokaiselle alkuperäisen ystävälle ja erityisesti itseään elokuvafaniksi kutsuvalle. Teoksesta saa tietysti olla mitä mieltä haluaa, mutta näkemättä paskaa -osastoon tätä art housea, tanssikauhua ja lukemattomia metaforia yhdistävää ahdistusepookkia ei voi iskeä. Voin rehellisesti sanoa, etten ole aiemmin nähnyt mitään täysin vastaavaa.

Yle Teemalla kello 21.55 alkavan elokuvan pääosissa nähdään Dakota Johnson, Tilda Swinton, Chloë Grace Moretz, Angela Winkler, Renée Soutendijk, Sylvie Testud ja Jessica Harper. Musiikista vastaa Thom Yorke.

Suspirian voi katsoa myös Yle Areenasta ja Prime Videosta.

Muropaketin uusimmat