Tänään tv:ssä: Lähes 615 000 katsojaa Suomessa kerännyt hittielokuva, jonka nimen Vesa-Matti Loiri tatuoi ”sinne mihin aurinko ei paista”

15.11.2021 06:47 | Muropaketin toimitus

2000-luvun suosituimpiin kotimaisiin elokuviin lukeutuva Pahat pojat (2003) nähdään Subilla tänään.

Aleksi Mäkelän ohjaama Pahat pojat on tositapahtumiin löyhästi pohjautuva komediallinen toimintaelokuva Takkusen pojista, jotka eivät juo, polta eivätkä edes tappele, mutta jotka äidin kuoltua ja väkivaltaisen isän jouduttua sairaalaan ryhtyvät ryöväreiksi hankkiakseen elantonsa.

Laajempi juonikuvaus Pahoista pojista kuuluu seuraavasti:

Otto, Matti, Ilkka ja Eero Takkunen ovat olleet koko elämänsä paranoidia skitsofreniaa sairastavan isänsä mielivallan kohteina. Isän kasvatusaseina olivat nyrkit, sirppi ja Raamattu, eivätkä pojat saaneet edes käydä koulua. Jokke-papan päädyttyä mielisairaalaan joutuivat pojat hankkimaan elantonsa rikollisin keinoin turvautumatta silti koskaan fyysiseen väkivaltaan. Rikoskierre alkaa peliautomaattien ryöstöllä, mutta laajenee pian huoltoasemien bensa-automaatteihin ja pankkeihin. Rahalla hankitaan ulkoisia menestyksen merkkejä kuten moottorivene, vaikka lähistöllä ei ole edes vettä. Veljeksistä nuorin yrittää käydä koulua ja hänen elämäänsä sulostuttaa myös rakkaustarina. Pojilla on kova halu normaaliin elämään ja hetken aikaa kaikki näyttääkin sujuvan hyvin…

Pääosia 614 799 katsojaa keränneessä hittielokuvassa esittävät Jasper Pääkkönen, Lauri Nurkse, Niko Saarela, Peter Franzén ja Vesa-Matti Loiri. Muita keskeisiä roolihahmoja tulkitsemassa nähdään Risto Tuorila, Hannu-Pekka Björkman, Elsa Saisio, Erero Milonoff ja Arttu Kapulainen.

Kovan menestyksen myötä Pahojen poikien päänäyttelijät päättivät ottaa leffan logon tatuointina iholleen. Lopulta myös Vesa-Matti Loiri lupautui hommaan mukaan. Aleksi Mäkelä kertoi tilanteesta Helsingin Sanomille vuonna 2017 seuraavasti:

Ohjaaja Aleksi Mäkelä ei muista aivan varmasti, kuka alun perin keksi lyödä vetoa. Ehkä se oli hän, ehkä joku muu. Joka tapauksessa elokuvan päänäyttelijät löivät vetoa, että jos Pahat pojat saa 300 000 katsojaa, jokainen heistä tatuoi ihoonsa elokuvan tunnuslogon.

Elokuvan ensi-iltajuhlissa mukaan ylipuhuttiin myös näyttelijä Vesa-Matti Loiri. Loiri tosin korotti panosta ja sanoi suostuvansa vasta, jos katsojia tulee 450 000. Ja jos elokuva keräisi peräti 600 000 katsojaa, hän antaisi piirtää tatuointiinsa vielä tulenlieskojakin.

Näin tapahtui.

”Kun 450 000 täyttyi, ihan kiltisti Loiri tuli mukaan [tatuointiliikkeeseen]. Ja 600 000 katsojan jälkeen vietiin se vielä uudestaan”, Mäkelä kertoo.

Konkarinäyttelijän tatuointi on pysynyt piilossa katseilta.

”Loiri heitti vitsinä, kun mietittiin, minne tatuointi saadaan laittaa, että ei hän muutenkaan varmaan enää alastonrooleja tee, joten ei haittaa, olkoon siellä.”

Enempää Mäkelä ei Loirin tatuoinnista paljasta.

Pahat pojat alkaa Subilla kello 21.00. Suomen suoratoistopalveluista elokuvaa ei löydy.

Muropaketin uusimmat