Taru sormusten herrasta -näyttelijä tuli kaapista ja menetti sen takia elokuvaroolinsa – Sai anteeksipyynnön vasta 30 vuotta myöhemmin

21.06.2021 08:25 Muropaketin toimitus

Näyttelijä ja ritari Ian McKellen on muistellut 1980-lukua, jolloin hän ilmoitti julkisesti olevansa homoseksuaali.

Aikaisemmin Ian McKellen on kertonut, miten positiivinen vaikutus ”kaapista astumisella” vuoden 1988 radiolähetyksessä oli hänen elämäänsä ja työskentelyyn:

”En ole koskaan lakannut puhumasta tästä aiheesta. Hyvitän sillä aikaa, jolloin vaikenin asiasta. [Kaapista tuleminen] muuttaa elämän perusteellisesti. Minä löysin sen myötä itseni ja kaikki muuttui paremmaksi. Suhteeni perheeseeni, ystäviini ja tuntemattomiinkin parani, ja myös työskentelyni [näyttelijänä] parani, kun en enää piilotellut mitään”, McKellen totesi toukokuussa.

Taru sormusten herrasta -tähti tuli kaapista ja sitten tapahtui jotain odottamatonta

Nyt Hamletin, Gandalfin, Sherlock Holmesin ja Magneton näyttelijä on kerrannut BBC Radio 4:n Front Row’n haastattelussa myös vastoinkäymisiä, jotka ”julkihomouteen” liittyivät aikoinaan.

Näyttelijän mukaan ansioitunut käsikirjoittaja Harold Pinter oli pyytänyt häntä mukaan uuteen elokuvaansa 1980-luvun lopulla, mutta kun elokuvan tuottaja kuuli homoudesta, tarjous peruuntui. McKellenin mukaan myös Pinterin mielestä homoseksuaalisuus oli tarpeeksi hyvä syy perua roolitarjous. ”Ja hänhän on taistellut kovasti ihmisoikeuksien puolesta noin muuten. Se kertoo miten vahvaa homofobia voi olla”, McKellen lisäsi. Lopulta rooli meni toiselle näyttelijälle, mutta McKellen ei halua paljastaa, kuka oli kyseessä tai edes elokuvan nimeä, ettei asianomaiselle aiheutuisi tilanteesta harmia.

Kului 30 vuotta, kunnes Harold Pinter sattui kerran vastakkain Ian McKellenin kanssa ja pyysi tapahtunutta anteeksi. ”Se oli selvästi vaivannut häntä”, McKellen kuittasi.