The Last Jedin kiistanalaisin ajatus esitettiin Star Wars -videopelissä jo 14 vuotta sitten

08.01.2018 14:00 | Muropaketin toimitus

Star Wars: The Last Jedi -elokuvassa faneja ärsyttänyt idea on itseasiassa jo ainakin yli vuosikymmenen vanha. Knights of the Old Republic 2 -videopelistä löytyy yhtymäkohtia elokuvaan.

(Heti alkuun SPOILERIVAROITUS niille, jotka eivät ole vielä joulukuussa ensi-iltansa saanutta The Last Jedi -elokuvaa nähneet. Uutinen paljastaa keskeisiä yksityiskohtia elokuvasta.)

Star Wars: The Last Jedi on herättänyt jonkin verran kritiikkiä, ja eniten keskustelua on käyty siitä, kuinka elokuva käsittelee Luke Skywalkerin hahmoa ja Voimaa. Elokuvassa Luke näyttää hylänneen ajatuksen Jedeistä ja sanoo suoraan, että olisi ”turhamaista” olettaa, että Jedeillä on viimeinen sana Voimasta.

Ajatus voi yllättää Star Wars -elokuvien ystävät, mutta videopelien puolella se ei ole uusi. Näin toteaa pelisivusto Polygon, jonka tekstissä ruoditaan yhtymäkohtia vuonna 2004 ilmestyneen Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords -pelin ja The Last Jedin välillä.

Jo Obsidian Enterainmentin kehittämän KOTOR 2 -pelin kerrotaan nimittäin sisältäneen samankaltaisen ajatuksen Voimasta. Pelissä, jonka tapahtumiin vaikuttaa se, valitseeko pelaaja Voiman valoisan vai pimeän puolen, esitettiin, etteivät Jedit ja heidän sääntönsä ole lopullinen totuus Voimasta. Siis saman ajatus, jonka Luke on ymmärtänyt uudessa elokuvassa.

”Sitä oppii nopeasti, että Jedien opit eivät tarjoa kaikkia vastauksia”, toteaa pelihahmon kouluttaja Kreia. ”Todelliseen ymmärrykseen tarvitaan vastakohdat, eikä yhteen ajatukseen tarrautumista.”

Tarkemmin pelin ja elokuvan yhteisistä teemoista voit lukea Polygonin artikkelista. Vuonna 2004 PC:lle ja Xboxille julkaistu Knights of the Old Republic 2 sai ilmestyessään runsaasti ylistystä osakseen, ja sitä pidetään klassikkopelinä.

The Last Jedin ”uusi” tulkinta Voimasta on herättänyt niin paljon närää, että muuan fani jopa perusti nettivetoomuksen poistaakseen elokuvan Star Warsin kaanonista. Sittemmin tekijä on kertonut katuvansa tekoaan.