Tiedätkö mikä oli Vesa-Matti Loirin suosikkielokuva? Vastaus voi olla melkoinen yllätys kovillekin faneille

06.10.2022 08:28 Muropaketin toimitus

Helsingin keskustassa sijaitsevassa elokuvateatteri Orionissa järjestetään ensi viikolla erikoisnäytös Vesa-Matti Loirin suosikkielokuvasta.

Vaikka Vesa-Matti Loiri tunnettiin parhaiten Uunoista ja muista kohelluskomedioista, oli muusikko-näyttelijän oma suosikkielokuva jotain ihan muuta.

”Kaikista elokuvista minuun on tehnyt varmasti suurimman vaikutuksen Masaki Kobayashin Harakiri. Sen alku on todella pitkäveteinen, mutta lopulta tarina imaisee täysin mukaansa. Harakiri on sekä taiteellisesti että jopa poliittisesti minuun eniten vaikuttanut elokuva. Se on zeniläinen elokuva, jonka tarina olisi voitu sijoittaa mihin tahansa yhteiskuntaan. Se on yksinkertaisesti hieno”, Loiri kiitteli vuonna 1962 valmistunutta elokuvaa.

Harakiri esitetään Cinema Orionissa maanantaina 10.10.2022 kello 17.15 kunnianosoituksena Vesa-Matti Loirille. Liput näytökseen maksavat 11 euroa (alennusryhmille 9 euroa ja Orion-klubikortilla 10 tai 8 euroa). Elokuvan ikäraja on K16.

Myös nimellä Seppuku tunnetun elokuvan kuvaus kuuluu seuraavasti:

”1630-luvun Japani kuhisee ronineita eli harhateillä olevia samuraita, jotka pitkän rauhan vuoksi ovat menettäneet merkityksensä. Yksin kulkeva Hanshiro Tsugumo (Tatsuya Nadakai) etsii sopivaa paikkaa, jossa suorittaa harakiri, kunniasyistä tehtävä itsemurha. Mutta Tsugumo hautoo myös kostoa vävynsä harakirista, joka tämä pakotettiin tekemään tylsällä bambumiekalla.”

Tapahtuman Facebook-sivu.

Cinema Orion on kunnioittanut Loirin muistoa myös omalla istuimella teatterisalissa:

Vesa-Matti Loirille oma istuin helsinkiläiseen elokuvateatteriin