Uusimmat

Oletko ihmetellyt illalla tv:ssä nähtävän komediaklassikon suomalaisnimeä? Tämän takia se ei muistuta yhtään elokuvan alkuperäistä nimeä

24.10.2019 07:01 Muropaketin toimitus

Yle Teema esittää torstai-illan elokuvana Terry Gilliamin klassikkokomedian Time Bandits.

Vuonna 1981 valmistuneessa fantasiaseikkailussa Time Bandits koulupoika sinkoutuu vaatekomeronsa kautta hurjalle aikamatkalle kuuden rosvoilevan kääpiön seuratessa, kohdaten mm. Robin Hoodin, Napoleonin ja kuningas Agamemnonin.

Elokuvan pääosissa nähdään kiehtova kokoonpano: Craig Warnock, David Rappaport, Kenny Baker, John Cleese, Sean Connery, Shelley Duvall, Katharine Helmond, Ian Holm, Ralph Richardson ja David Warner.

Time Bandits on malliesimerkki siitä, miten villillä tavalla elokuvia aikoinaan Suomessa käännettiin: Gilliamin teos tunnetaan meillä nimellä Rosvoja, rosvoja! – Suora käännös olisi tietenkin Aikarosvot tai Aikakonnat.

Mistä Rosvoja, rosvoja! on sitten peräisin?

Vastaus: Elokuvatuottajana ja viihteen moniottelijana tunnetulta Markus Seliniltä, joka toimi elokuvien maahantuojana 1980-luvulla. Veli-Pekka Lehtosen tuoreessa elämäkerrassa Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin kerrotaan miten villillä tavalla Markus Selin elokuvien nimiä aikoinaan muokkaili. Esimerkiksi Alien sai Selinin perheen omistamassa elokuvateatterissa eri nimen kuin muualla Suomessa:

”Ridley Scottin kauhuelokuvan klassikko Alien tuli Suomeen vuonna 1979. Sille annettiin täällä nimeksi Alien – kahdeksas matkustaja. Kauhea nimi, ajattelin. Ei Lohjalla kukaan tajua tai tiedä mikä on alien. Laitoin meidän mainokseemme leffalle uuden nimen. Lohjalla Alien oli Olio. Seuraavalla viikolla Helsingistä soittivat ja ihmettelivät, mistä johtuu, että elokuva myy Lohjalla paljon paremmin kuin muualla”.

Samaa luovuutta käytettiin myöhemmin myös Time Banditsin kohdalla. Markus Selin ei siis pitänyt elokuvan alkuperäisnimeä tai suoraa käännöstä kyllin vetävänä suomalaisille katsojille, ja nimesi Time Banditsin uudelleen.

Time Bandits / Rosvoja, rosvoja! nähdään Yle Teemalla tänään kello 21.00.

Muropaketin uusimmat