Toimittajan puheenvuoro: Bruce Willis ohitti viimeisen käyttöpäivänsä vuosia sitten – ja tietää sen selvästi jo itsekin

23.10.2019 08:59 | Tatu Junni

Vieläkö muistat ajat, jolloin jokainen uusi Bruce Willis -elokuva oli merkkitapaus?

Ei, en minäkään.

Bruce Willisin tähti alkoi hiipua jo 1990-luvulla ja vaikka näyttelijä on kerännyt vuosituhannen vaihteessa ja sen jälkeenkin kiitosta Kuudennen aistin, Unbreakablen ja Looperin kaltaisilla elokuvilla, on Willis nykyään auttamattomasti elokuva-alan has-been.

Tätä valitettavaa tilannetta ei muuta Willisin uusimman elokuvan Trauma Centerin traileri, päinvastoin.

Suoraan dvd:llä ja Blu-raylla julkaistava toimintatrilleri osoittaa, että Bruce Willis loittonee elokuva elokuvalta yhä kauemmas valkokankaasta.

Entinen Die Hard -tähti on siis hieman samanlaisessa tilanteessa kuin kollegansa Nicolas Cage, mutta yhdellä ratkaisevalla erolla: Cage tuntuu nauttivan kulttisuosiota muistuttavasta asemastaan ja ottaa kaiken ilon irti Mandyn kaltaisista elokuvista.

Bruce Willis sen sijaan murjottaa elokuvasta toiseen ja tuntuu itsekin kyllästyneeltä omiin tekemisiinsä. Kurja tilanne näyttelijälle, joka teki läpimurtonsa hyväntuulinen virne kasvoillaan ja pilke silmäkulmassa.

Vaan täytyyhän ne laskut jollakin maksaa.

Jos katsoo Bruce Willisin tulevien elokuvien listaa IMDb:sta, tilanne tuntuu vielä lohduttomammalta. Toimintatrillerit Run of the Hitman ja The Long Night sekä tieteistoimintaleffa Anti-Life tuntuvat kaikki jatkavan samaa alelaarisarjaa kuin Trauma Centerkin. Toisin sanoen pelastusta ei ole horisontissa.

Joku saattaa vielä odottaa Bruce Willisin paluuta John McClanen rooliin – ehkä Die Hard 6 pelastaa näyttelijän uran.

Enpä usko.

Jo vuoden 2013 A Good Day to Die Hard oli onneton tekele, ja lisäksi alkuvuodesta ilmestynyt Unbreakable-jatko-osa Glass osoitti, ettei Willis saa enää tehoja irti edes niistä hahmoista, jotka toimivat joskus aikoinaan. Lisäksi Die Hard 6:n on kerrottu keskittyvän nuoreen McClanen. Mikäli Hollywoodin viime vuosina keksimää nuorennustekniikkaa ei siis käytetä Willisiin, on hän vaarassa ajautua sivuosaan kaikkien aikojen tunnetuimmassa elokuvasarjassaan. Eipä ihme sinänsä, nostalgialla voi houkutella tietyt katsojat elokuvapalatseihin, mutta harvempi nuorempi katsoja jaksaa innostua isänsä tai äitinsä 64-vuotiaan nuoruuden sankarin katselemisesta.

Aika on siis selvästi ajanut entisen suosikkinäyttelijän ohi, eikä perävalojakaan enää näy.

Onneksi elokuvat ovat siinä mielessä armollinen harrastus, että voimme koska tahansa palata kolmen ensimmäisen Die Hardin, Pulp Fictionin, 12 apinan ja The Fifth Elementin pariin. Jopa Jokikyttä ja Armageddon menevät kurkusta alas helpommin kuin useimmat Willisin elokuvista 2010-luvulla.