Toimittajan puheenvuoro: ”Supersankarielokuvat kuolevat pian”, julisti nimekäs ohjaaja vuonna 2010 – ja kuinkas sitten kävikään

16.08.2019 08:34 | Tatu Junni

Trendien ennustaminen on haastavaa ja tutkimattomat ovat elokuvayleisön tiet.

Tänään Suomen televisiossa nähtävän X-Men: First Class -elokuvan ohjaaja Matthew Vaughn langetti vajaat 10 vuotta sitten tylyn tuomion supersankarielokuville.

Vaughnin mukaan ihmiset kyllästyvät pian supersankarielokuviin niiden ylitarjonnan ja epätasaisen laadun myötä. Ensi vuonna ilmestyvän X-Men: First Class -elokuvan ohjaajaksi hän lupautui, koska se on ”viimeisiä mahdollisuuksia tehdä ison budjetin supersankarielokuva”. Vaughnin mukaan supersankarielokuvat kuolevat hetkeksi pois, mutta eivät katoa kartalta kokonaan.

Näin uutisoimme Muropaketissa elokuussa 2010.

”Kuinkas sitten kävikään?” kysyisi Tove Jansson.

Matthew Vaughnin ennustus meni tietenkin täysin pieleen.

Supersankarielokuvat eivät kadonneet – sen sijaan ne kehittyivät ja astuivat seuraavalle portaalle. Seurauksena oli ennennäkemätön suosio, jollaista oli vielä yhdeksän vuotta sitten mahdotonta odottaa. Vaughn ei nimittäin osannut arvioida Marvel Studiosin vaikutusta elokuva-alaan – eikä ihme, olihan studiolta ilmestynyt tuolloin vasta kaksi Iron Man -leffaa (2008 & 2010) ja kolean vastaanoton saanut Incredible Hulk (2008).

Ja tilanne nykyään?

Box Office Mojon 10 kaikkien aikojen menestyneintä elokuvaa -listalla on mukana viisi supersankarielokuvaa, joista jokainen on ilmestynyt vuoden 2010 jälkeen. Listan kärjessä on kesällä Avatarin ohittanut Avengers: Endgame.

Sittemmin Kingsman-elokuvasarjalle uransa omistaneelle Matthew Vaughnille olisi tietenkin houkuttelevaa ja helppoa naureskella elokuun 2019 näköalapaikalta, mutta ei ohjaaja täysin väärässä ollut: trendit seuraavat toisiaan niin Hollywoodissa kuin musiikkibisneksessäkin.

Supersankarien valtakausi tulee vielä päättymään – se ei vain tapahtunut niin nopeasti kuin Vaughn arvioi.