Uusimmat

Toimitus suosittelee: 10 Elisa Viihde Viaplaysta löytyvää elokuvaa, jotka joululomalla kannattaa katsoa

27.12.2020 18:01 Helinä Laajalahti & Aki Lehti

Muropaketin elokuva- ja sarjatoimittajat Helinä Laajalahti ja Aki Lehti jakavat joululomalle katseluvinkkejä eri suoratoistopalveluista.

Alla 10 Elisa Viihde Viaplaysta löytyvää laatupätkää satunnaisessa järjestyksessä.

1. Lighthouse (2019)

Robert Eggersin ohjaama, mustavalkoinen Lighthouse oli yksi vuoden 2019 erikoisimpia elokuvajulkaisuja. Willem Dafoen ja Robert Pattinsonin tähdittämä kauhufantasia syrjäisellä majakkasaarella asustavista miehistä tanssii hulluuden rajan sekopäisemmällä puolella enteineen ja synkkine salaisuuksineen, jotka uhkaavat viedä katsojankin mielenterveyden. Ainakin elokuva jää pyörimään mielen perukoille pitkäksi aikaa. (HL)

2. Koirat eivät käytä housuja (2019)

J-P Valkeapään ohjaama Koirat eivät käytä housuja palkittiin kotimaassa kuudella Jussilla ja noteerattiin arvostettuja Sitgesin elokuvafestivaaleja myöten. Elokuvassa vaimonsa menetystä sureva mies (Pekka Strang) löytää lohdutusta Krista Kososen esittämän dominan luota. Koskettava ja vahvan visuaalinen elokuva ei ole mieltä ylentävää katsottavaa, mutta sisältää silti pienen kipinän toivosta. (HL)

3. Nightcrawler (2014)

Dan Gilroyn ohjaama ja käsikirjoittama Nightcrawler on yksi muutenkin lahjakkaan Jake Gyllenhaalin parhaita roolisuorituksia. Varsin kyseenalaisesta rikosjournalismista uran löytävästä miehestä kertovassa jännärissä vaakakuppiin joutuvat taloudellinen menestys ja ihmishenki. (HL)

4. Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2017)

Hannaleena Haurun esikoisohjaus on hämmentävä elokuva, sillä se eroaa täysin perinteisestä kotimaisesta elokuvasta. Kahdesta rakkausteollisuutta vastaan kapinoivasta ystävyksestä kertovassa elokuvassa sekoitetaan genret iloisesti keskenään ja tehdään hulvattoman hauskaa elokuvaa ilman turhia rajoituksia. Mikäli kaikki kotimaiset elokuvat tuntuvat samasta puusta veistetyltä, tämän katsomisen jälkeen ei enää ajattele samoin. (HL)

5. Nice Guys (2016)

Shane Blackin musta toimintakomedia Nice Guys sijoittuu 1970-luvun Los Angelesiin, missä eriparinen etsiväkaksikko päätyy tutkimaan pornotähden murhaa ja tytön salaperäistä katoamista. Ryan Gosling ja Russell Crowe muodostavat täydellisesti yhteen pelaavan, älyvapaan kaksikon julkaisuvuotensa yhdessä hauskimmista elokuvista. (HL)

6. Kultainen hansikas (2019)

Sairaista mielipuolimurhaajista kertovista tahallisen ällöttävistä provokaatioleffoista sieltä pahimmasta päästä, ja yksi niistä teoksista jonka aikana leffateatterista käveli reippaasti jengiä ulos kesken kaiken. Saksalainen Kultainen hansikas aiheutti närää jo Berliniinin elokuvajuhlilla viime vuonna. Tositapahtumiin pohjaava teos on todella groteski, jonka takia osa katsojista ei tainnut katsoa elokuvaa tarpeeksi tarkkaan tai ainakaan pintaa syvemmälle. Yhden keskitysleirillä kamaluuksia kokeneen miehen sekoamisen lisäksi se kertoo muistakin toisessa maailmansodassa henkisesti hajonneista ihmisistä. Ohjaaja Fatih Akinin mukaan monet heistä unohdettiin tahallisesti, esimerkiksi antamalla ihmisten juoda itsensä hengiltä kuten Hampurin Kultainen hansikas -baarissa. (AL)

7. 45 vuotta (2015)

Brittiohjaaja Andrew Haigh siirtyi vuoden 2011 Weekend-debyyttielokuvansa parikymppisten homomiesten lyhyestä suhteesta aivan toisenlaisen rakkaustarinan pariin. Charlotte Ramplingin ja Tom Courtenayn esittämä pariskunta on ollut yhdessä 45 vuotta, mutta vielä siinäkin vaiheessa liitto voi ajautua totaalikriisiin. Menneisyydestä kirjaimellisesti kurottava muisto saa kaksikon pohtimaan onko heidän suhteensa oikeasti sellainen kuin miltä se ulospäin näyttää ja millaiseksi he itse ovat sen mieltäneet. Upeasti näyttelevät Rampling ja Courtenay palkittiin ansaitusti Berliniinin elokuvajuhlien Hopeisella karhulla. (AL)

8. The Voices (2015)

The Voices jäi harmittavasti pienen piirin salaisuudeksi, vaikka on edelleenkin Ryan Reynoldsin parhaita elokuvua. Todella hauskassa ja ahdistavassa mustassa komediassa mielisairas nuorimies käy keskusteluja lemmikkieläintensä kanssa sekä murhaa ihmisiä. Reynoldsin esittämä Jerry on hirviö, mutta saa silti katsojan sympatiat puolelleen. Sairaan huumorinsa keskellä teos etsii selityksiä Jerryn teoille ja hänen kamppailulleen sairauttaan vastaan. Elokuvan näyttäessä maailmansa jonkun muun kuin päähenkilön silmin kaikki huumori katoaa karmean todellisuuden tieltä. (AL)

9. The Miseducation of Cameron Post (2018)

Käsikirjoittaja-ohjaaja Desiree Akhavan esittelee elokuvassaan 1990-luvun alun Yhdysvaltojen eheytymisleirin ja sen keinot ”parantaa” Chloë Grace Moretzin näyttelemä teini-ikäinen Cameron Post homoudestaan. Koko kristillisen God’s Promise -leirin idea saa näkemään punaista yököttävyydessään. Kamalinta on se, että vastaavia keinoja käytetään nykyäänkin. Onneksi elokuva esittää kertomuksensa myös huumorin keinoin, sillä jo tällaisenaan leffaa katsoessaan tekee mieli paiskoa tavaroita seinille. (AL)

10. Kosketuksissa – On Body and Soul (2017)

Unkarilainen fantasiadraama on sekoitus unta ja teurastamoa, yhtä aikaa kaunis haavekuva ja painajainen, jossa jokin uhkaava on melkein jatkuvasti läsnä. Teurastamonjohtaja Endre (Géza Morcsányi) ja laaduntarkkailija Maria (Alexandra Borbély) ovat ihastuneita toisiinsa, mutta kumpikaan ei yksinäisyydessään uskalla tehdä aloitetta. Kaksikko löytää silti toisensa, nähdessään samaa unta ja ollessaan fantasiamaailmassa, jossa he ovat kaurispariskunta. Oscar-ehdokkaanakin ollut elokuva on pienimuotoinen helmi, joka rauhoittaa ajoittaisista teurastuskohtauksista huolimatta. Mukana on myös juuri sopivan pieni ripaus eleetöntä huumoria. (AL)

Muropaketin uusimmat