Uusimmat

Tom Cruisea kosiskeltiin Renny Harlinin floppileffan pääosaan – Tiesitkö nämä 10 faktaa Kurkunleikkaajien saaresta?

05.02.2019 12:00 Muropaketin toimitus

Renny Harlinin vuonna 1995 valmistunut Kurkunleikkaajien saari on yksi elokuvahistorian epäonnisimmista elokuvista. Täydelliseksi taloudelliseksi flopiksi osoittautunut piraattiseikkailu nähdään tänään TV5:llä kello 21.00 alkaen.

Kurkunleikkaajien saari eli Cutthroat Island on monelle hyvinkin tuttu elokuva – se on esitetty Suomen televisiossa monta kertaa vuosien saatossa. 

Elokuvan taustat eivät kuitenkaan ole läheskään kaikkien tiedossa, joten kokosimme kymmenen kohdan tietopaketin Renny Harlinin meriseikkailusta.

Tiesitkö että…

1. Kurkunleikkaajien saaren tekeminen oli tuskaa jo alkuvaiheessa. Tuotantoyhtiö Carolco oli niin kovissa talousvaikeuksissa, että Renny Harlin käytti miljoona dollaria omaa rahaansa, jotta kehnoksi havaittu käsikirjoitus saatiin kirjoitettua uusiksi.

2. Kurkunleikkaajien saaren miespääosaan haluttiin alkujaan Michael Douglas, Tom Cruise, Keanu Reeves, Russell Crowe, Liam Neeson, Jeff Bridges, Ralph Fiennes, Charlie Sheen, Michael Keaton, Tim Robbins, Daniel Day-Lewis tai Gabriel Byrne. Kaikki yritykset menivät pieleen, ja lopulta pääosaan saatiin paljon tuntemattomampi Matthew Modine.

3. Elokuvan tekemisen aikana sekä Renny Harlin että naispääosaa esittänyt Geena Davis anelivat voidakseen jättää katastrofiksi osoittautuneen tuotannon kesken. Studio kieltäytyi ja vaati Harlinia ja tämän tuoretta vaimoa jatkamaan.

4. Kurkunleikkaajien saaren näyttelijäkaartissa on mukana Frank Langella, joka on tunnettu myös vuoden 1987 Master of the Universe -elokuvan Skeletorina.

5. Renny Harlin ei ole mikään M. Night Shyamalan – ohjaaja pysyttelee mieluiten kameran takana, ei edessä. Kurkunleikkaajien saaressa Harlinilla on kuitenkin lyhyt cameo. Hän esittää kiväärillä varustautunutta merirosvoa yhdessä elokuvan kohtauksessa.

6. Useimmat kriitikot haukkuivat Kurkunleikkaajien saaren maanrakoon, mutta legendaarinen elokuvakriitikko Roger Ebert antoi Harlinin elokuvalle jopa kolme tähteä neljästä.

7. Kurkunleikkaajien saaresta tehtiin myös videopeli useille eri alustoille. Acclaim julkaisi sen Game Boylle, Game Gearille, Sega Genesikselle ja Super Nintendolle. Pelistä ei tullut hittiä sen enempää pelaajien kuin kriitikoidenkaan keskuudessa.

8. Renny Harlinilla oli etenkin uransa alkuaikoina tapana upottaa elokuviinsa Suomi-viittauksia. Niin myös Kurkunleikkaajien saaressa: Suomen lippu näkyy elokuvassa erään kaupan edessä (katso tämän jutun aloituskuvaa).

9. Kurkunleikkaajien saaren budjetti oli 98-115 miljoonaa dollaria. Lipputuloja elokuva keräsi vaivaiset 10 miljoonaa dollaria.

10. Kurkunleikkaajien saaren jälkeen merirosvoelokuvilla alkoi Hollywoodissa lähes 10 vuodeksi kurjat ajat. Vasta vuoden 2003 Pirates of the Caribbean nosti genren pohjamudista.