Uusimmat

Lara Croftin rintoja kasvatettiin vastoin hahmon luojan tahtoa – ja niin myös Angelina Jolien kuppikoko kasvoi ja kutistui 2000-luvun alussa kummallisella tavalla

04.11.2019 07:10 Muropaketin toimitus

Vuonna 1996 päivänvalon nähnyt Lara Croft nousi nopeasti yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmista videopelisankareista, eikä Hollywood jäänyt asian parissa liiemmin aikailemaan. Ensimmäinen Lara Croft Tomb Raider -elokuva valmistui jo vuonna 2001.

Toby Gard loi Lara Croftin 1990-luvun puolivälissä yhdessä tiiminsä kanssa. Ei mennyt kuitenkaan kauaakaan, kun Gard jätti arkeologisankarin oman onnensa nojaan, koska hahmoa alettiin viedä suuntaan, jota Gard ei voinut allekirjoittaa.

Vuonna 2016 Muropaketin julkaisemassa Lara Croft 20 vuotta -artikkelissa kerrottiin seuraavaa:

Tomb Raider II:n (1997) kehitys oli aloitettu jo ennen ensimmäisen pelin valmistumista, mutta se sai tietenkin melkoista lisäpotkua esikoisen menestyksestä. Jatko-osa ei kuitenkaan ollut pelkkää rahastamista, sillä tekijätiimillä oli vielä runsaasti ideoita, jotka eivät mahtuneet ensimmäiseen peliin. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaisesti: jatko-osan kehityksen aikana Lara Croftin luonut Toby Gard läksi lätkimään. Core Desgnin julkaisija Eidos oli koko ajan halunnut tehdä Larasta seksisymbolia, kun Gard taas näki hahmon upeana, itsenäisenä sankarittarena. Tämä ristiriita hiersi välejä loppuun asti. ”En halunnut tehdä Larasta mitään kolmossivun tissityttöä”, Gard ynnäsi ja löi pöytään irtisanoutumispaperinsa, kun Core pakotti hahmoa jatko-osassa yhä enemmän mainitun kolmossivun suuntaan. Toby Gardin lähtö näkyi jatkossa muun muassa siinä, että Laran rintavarustus muuttui peli peliltä massiivisemmaksi.

Lue koko juttu täältä:

”Ei mikään kolmossivun tyttö” – 20 vuotta Lara Croftin matkassa

Ajatusta Lara Croftista isorintaisena seksisymbolina kannattivat selvästi myös Hollywoodin tuottajat elokuvaversiota tehdessä. Sankarin rooliin kiinnitetty Angelina Jolie kun ei kelvannut Lara Croftiksi sellaisenaan, vaan hänen rintojaan kasvatettiin valkokankaalle entisestään rintaliivejä toppaamalla.

Vuonna 2001 Jolie kertoi Reutersille kuppikokonsa kasvaneen 36C:stä D:hen, jotta pelien fanipojat saisivat valkokankaalta saman nautinnon kuin tietokoneen ruudulta Laraa kuolatessaan. Nykypäivän valossa moinen saisi aikaan tietenkin somekohun jos toisenkin, mutta vuonna 2001 tilanne oli Hollywoodissa toinen.

Sittemmin Lara Croftin ulkonäköä muutettiin peleissä niin, että yliampuvasta karikatyyrista tuli realistisemman ihmisen näköinen. Muutos tapahtui myös valkokankaalla. Jo vuoden 2003 Lara Croft Tomb Raider – Elämän lähde -elokuvassa Angelina Jolien annettiin luopua ylimääräisistä toppauksista ja Laran ulkonäkö muuttui vähin äänin yleisön silmien edessä.

Vuoden 2018 Tomb Raider -elokuvassa nähtiin vielä Elämän lähdettäkin ”normaalimpi” versio pelisankarista. Angelina Jolielta perinyt Alicia Vikander sai esittää Laraa ilman kommervenkkejä omana itsenään jo ensimmäisellä kerralla. Vikanderin versio ei ehkä ollut yhtä ”näyttävä” kuin Jolien, mutta vähintäänkin yhtä neuvokas ja sinnikäs sankarihahmo.

Toby Gard myhäili varmasti tyytyväisenä.

Lara Croft Tomb Raider: Elämän lähde nähdään Hero-kanavalla tänään kello 21.00 alkaen.