TOP 10: Nämä ovat Netflixin parhaat kauhusarjat – ainakin meidän mielestämme

24.02.2021 13:00 | Tuukka Hämäläinen

Netflixissä riittää sarjoja myös kauhufaneille. Valintaa helpottaaksemme listasimme kymmenen jollain tapaa kauhuksi luokiteltavaa sarjaa, jotka ainakin kannattaa katsoa.

Kauhua nähdään nykyään enemmän ja enemmän myös tv-sarjojen puolella, ja myös Netflixissä on tarjolla koko joukko kauhusarjoja. Kaikki näistä eivät kuitenkaan ole parasta A-ryhmää, joten listasimme kymmenen laadukasta sarjaa, joita voimme suositella lämmöllä.

LUE MYÖS: TOP 10: Nämä ovat Netflixin parhaat komediasarjat – ainakin meidän mielestämme

1) The Haunting of Hill House

Netlifixin omista tuotannoista parin vuoden takainen The Haunting of Hill House on todellinen helmi. Löyhästi Shirley Jacksonin samannimiseen kirjaan perustuva kauhukertomus saa punottua klassisesta kummitustalojuonesta vetoavan perhetarinan, joka myös säväyttää odottamattomilla käänteillä.

LUE MYÖS: Arvostelu: Loistava The Haunting of Hill House -sarja on paljon muutakin kuin vain perinteistä kummitustalokauhua

2) The Alienist

Harmittavan vähälle huomiolle jäänyt The Alienist on ehkä virallisesti trilleri, mutta historiallisen sarjamurhaajatarinan tyyli ja väkivaltaisuus lipsuvat selvästi kauhun puolelle. Erinomaisten keskusnäyttelijöiden Daniel Brühlin, Luke Evansin ja Dakota Fanningin kantama sarja tarjoilee kaksi itsenäistä tuotantokautta, joissa sukelletaan psykologian aamuhämäriin ja 1800-luvun New Yorkin synkille sivukujille.

3) Stranger Things

Jos olet viettänyt viime vuodet tynnyrissä, et ehkä ole kuullut Stranger Thingsistä. Vaikka kyse on myös nuorille suunnatusta, nostalgisen kasarihenkisestä sarjasta, on Stranger Things kaikki kehunsa ansainnut jo tunnelman, vahvojen lapsinäyttelijöiden ja huikean musiikkinsa ansiosta. Jos tähän mennessä kolmen kauden mittainen sarja on vielä kokematta, nyt on korkea aika.

4) Mindhunter

Suoraan sanottuna sarjamurhaajapsykologian historiasta ponnistava Mindhunter on tämän listan paras sarja ja yksi Netflixin parhaista tuotannoista ylipäätään. Se ei kuitenkaan pääse listan kärkipaikalle, sillä Netflix teki vuosi sitten typerääkin typerämmän päätöksen hyllyttää sarjan toistaiseksi kokonaan. Kahden kauden mittainen, tiivistunnelmainen trilleri jäi siis kesken, mutta jos esimerkiksi Uhrilampaat ja Zodiac ovat mieleesi, kannattaa Mindhunter ehdottomasti katsoa.

5) Dracula

Kehutun Sherlock-sarjan tekijöiden vetävä Dracula-sarja jäi turhan vähälle huomiolle ilmestyessään reilu vuosi sitten, vaikka kyseessä on mukavan kiemurainen ja verinen tulkinta Bram Stokerin kauhuklassikosta. Vain kolmen jakson mittainen minisarja on äkkiä ahmittu, mutta sitäkin matalammalla kynnyksellä tätä kannattaa kokeilla.

6) Castlevania

Pelien pohjalta on tehty runsain mitoin huonoja tai keskinkertaisi elokuvia, ja Netflixin animaatiosarja Castlevaniasta saattaakin olla se paras peliin perustuva tuotanto. Tätä mieltä on ainakin Muropaketin kriitikko, joka on kehunut sarjaa alkumetreiltä asti. Myös Rotten Tomatoesin vastaavalla listalla Castlevania kiipesi kärkikahinoihin, joten tätä ei kannata missata.

LUE MYÖS: Arvostelu: Netflixin Castlevania-sarja on myös kakkoskaudellaan paras videopelin pohjalta tehty adaptaatio

7) Dark

Mainitulla Rotten Tomatoesin listalla saksalaissarja Dark kipusi jopa ylemmäs kuin Stranger Things, johon sitä on verrattu. Viime vuonna päättynyt, kolmen kauden mittainen sarja käynnistyy lapsen katoamisesta fiktiivisessä saksalaiskaupungissa, josta alkaakin hitaasti avautua kokonainen salaisuuksien vyyhti.

LUE MYÖS: Arvostelu: Netflixin Dark-sarja on kuin synkkä Stranger Things aikamatkustuksen kera

8) Sabrina: Pimeällä puolella

Chilling Adventures of Sabrina on jälleen yksi Netflixin armottoman peruutuspolitiikan uhreista, mutta teininoita Sabrinan synkät seikkailut tarjoavat silti neljän kauden edestä kelpo kauhuviihdettä, pilke silmäkulmassa. Erinomaiset päänäyttelijät Kiernan Shipkan johdolla pitävät paketin kasassa, ja kuten toimittajamme totesi jo ensimmäisestä kaudesta, on kyseessä kiehtova genresekoitus.

LUE MYÖS: 5 asiaa, joista pidimme Netflixin uudessa Sabrina-kauhusarjassa – ja 3 asiaa, joista emme pitäneet

9) Ash vs Evil Dead

Legendaaristen Evil Dead -leffojen jatkoksi tehty, camp-henkinen kauhukomedia Ash vs Evil Dead ansaitsee paikkansa listalla jo pelkän kriitikoiden arvostuksen vuoksi. Bruce Campbellin tähdittämällä sarjalla on Rotten Tomatoesissa järjetön 99% keskiarvo, ja myös Muropaketin kriitikko totesi tuoreimman kauden olevan ”taattua sairaan yököttävää roskaviihdettä, joka saa edelleen nauramaan ääneen ja pidättelemään oksennusta”. Jos pidit alkuperäsistä elokuvista, älä missaa tätäkään.

10) The Haunting of Bly Manor

Okei, eräällä tapaa The Haunting of Bly Manor on vain ensiksi mainitut The Haunting of Hill Housen toinen kausi. Sarjat ovat kuitenkin hahmoja, tarinaa ja tapahtumapaikkaa myöten täysin itsenäisiä, ja ehkä suurin ero on tunnelmassa, sillä Bly Manorin kummitustarina on aivan toisesta maailmasta kuin edeltäjänsä. Myönnettävästi kriitikollamme ei ollut lämmintä sanottavaa tästä sarjasta, mutta se on siitä huolimatta katsomisen arvoinen.

LUE MYÖS: Arvostelu | Netflixin upeankarmivan The Haunting of Hill Housen kakkoskausi Bly Manor ei ole kauhua, vaan tappavan tylsää goottisaippuaoopperaa

Muropaketin uusimmat