UUSIMMAT

USA:n tämän hetken katsotuin elokuva muistuttaa, miten kova kiima Hollywoodilla on kierrätysten ja jatko-osien perään

25.03.2019 11:52 | Muropaketin toimitus

Get Out -kauhuelokuvalla läpimurtonsa tehneen Jordan Peelen uusi elokuva Us on muodostunut USA:ssa ison luokan hitiksi.

Vain 20 miljoonalla dollarilla tehty Us keräsi avausviikonloppunaan Pohjois-Amerikassa peräti 70,250 miljoonaa dollaria. Muualta maailmasta taaloja on ehtinyt kertyä 16,7 miljoonaa, joten kasassa on kaikkiaan 86,95 miljoonan dollarin potti.

Menestyneille kauhuelokuville on USA:ssa ominaista nousta viikoksi tai pariksi katsojatilastojen kärkisijoille, minkä jälkeen katsojamäärät romahtavat nopeasti. Usille voi kuitenkin povata niin sanottua pidempää häntää esimerkiksi siitä syystä, että se on selvästi saanut liikkeelle myös ne katsojat, jotka eivät kauhuelokuvia tavallisesti lähde teatteriin katsomaan. Tämä selittynee Usin keräämien kehujen lisäksi myös Jordan Peelen Get Outista voittamalla käsikirjoitus-Oscarilla.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Us on ensimmäinen ”näytelty alkuperäiselokuva” sitten 10 vuoden takaisen Avatarin, joka on yltänyt yli 70 miljoonan dollarin lipunmyyntiin USA:ssa, huomauttaa Box Office Mojo. Nykyään yhä useammat hittielokuvat ovat jatko-osia, sovituksia tai kierrätyksiä, mutta Us esittelee aivan uuden tarinan ja hahmot.

Muropaketin arvostelussa Us sai 3,5 tähteä viidestä.

Aki Lehti totesi kirjoituksessaan seuraavaa:

”Elokuvasta löytyy vaikka kuinka paljon sekä hyviä että vähän huonompiakin puolia, mutta ei spoilata yhtään enempää. Us toimii vallan hyvin myös pelkkänä kauhukomediana, pohtimatta sen esittämiä kysymyksiä ja sanomaa. Lopun yllätysjuonenkäänne on valitettavasti aivan M. Night Shyamalan -tasoa, jonka arvaa ennalta. Leffa täytynee silti katsoa toistamiseen, jotta se aukeaa kunnolla.”

Alla olevalla videolla Jordan Peele esittelee Usia ja elokuvan kaksoisolentotematiikkaa.

Muropaketin uusimmat