Uusimmat

Uskomatonta, mutta totta: Tom Hanksin vuoden 2007 elokuva pohjautui tositapahtumiin – ”Näin hullussa maailmassa me todellakin elämme”

24.09.2019 12:39 Muropaketin toimitus

Vuonna 2007 valmistunut Charlie Wilsonin sota on draamakomedia ranttalielämää viettävästä kongressiedustajasta, joka ryhtyy aseistamaan afgaanisissejä Neuvostoliittoa vastaan 1980-luvulla. TV5 esittää elokuvan tänään kello 21.00 alkaen.

George Crilen samannimiseen kirjaan perustuva Charlie Wilsonin sota (Charlie Wilson’s War) kertoo naistenmiehen maineessa olevasta entisestä kongressin jäsenestä, CIA:n petturiagentista ja seurapiirikaunottaresta, jotka yhdistivät voimansa johtaakseen historian suurinta salaoperaatiota. Heidän ponnistelunsa myötävaikuttivat Neuvostoliiton kaatumiseen ja kylmän sodan päättymiseen.

Teksasilainen Charlie Wilson (Tom Hanks) tunnettiin hauskanpidostaan, mutta pinnan alle kätkeytyi huippuälykäs patriootti joka suhtautui kiihkeästi alakynnessä oleviin. 80-luvun alussa alakynnessä oli Afganistan, jonne venäläiset olivat juuri hyökänneet. Joanne Herring (Julia Roberts) oli paitsi Charlien pitkäaikainen ystävä, mesenaatti ja ajoittainen rakastajatar, myös yksi Teksasin rikkaimmista naisista ja kommunismin vastustaja. Hänestä Amerikka reagoi aneemisesti neuvostoarmeijan invaasioon ja hän patistaa Charlien tekemään enemmän Afganistanin vapaustaistelijoiden hyväksi. Charlien apuna hänen pyrkimyksissään on CIA-agentti Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman). Yhdessä nämä kolme matkustavat pitkin maailmaa saaden aikaan pakistanilaisista, israelilaisista, egyptiläisistä, asekauppiaista, lainsäätäjistä ja napatanssijasta koostuvia varsin epätodennäköisiä liittoutumia.

Menestys oli ilmiömäinen – neuvostoliittolaisia vastaan kohdistuvien salaoperaatioiden rahoitus nousi viidestä miljoonasta vuosittain miljardiin dollariin ja puna-armeija vetäytyi Afganistanista.

Historiaa on tietenkin väritetty Charlie Wilsonin sotaa varten, mutta Mike Nicholsin ohjaama ja Aaron Sorkinin käsikirjoittama elokuva on silti silmiä avaava teos: että näin hullussa maailmassa me todellakin elämme…