Uusimmat

Vuoden 1973 Oscar-gaalassa tapahtui häpeällinen välikohtaus – vasta tällä viikolla sitä pyydettiin virallisesti anteeksi

17.08.2022 17:00 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on vihdoin pyytänyt julkisesti anteeksi Sacheen Littlefeatherilta, joka piti puheen Marlon Brandon puolesta Oscar-gaalassa.

Vuoden 1973 Oscar-gaalassa parhaaksi miespääosan esittäjäksi valittiin Marlon Brando elokuvasta Kummisetä. Brando ei kuitenkaan tullut ottamaan palkintoa vastaan ja kieltäytyi kunniasta kokonaan.

Brandon puolesta gaalassa puheen piti Sacheen Littlefeather. Hän kertoi Oscar-yleisölle ja miljoonille katsojille ympäri maailman, että Brando kieltäytyi ottamasta palkintoa vastaan siitä syystä, että Hollywood-tuotannoissa syrjitään alkuperäisamerikkalaisia ja esitetään heidät halventavaan sävyyn.

Puheen aikana Littlefeatherille buuattiin ja puheen jälkeen kaksi järjestyksenvalvojaa saattoi hänet pois lavalta.

Nyt, lähes 50 vuotta myöhemmin, Elokuva-akatemia on vihdoin pyytänyt tapausta virallisesti anteeksi. Virallisen anteeksipyyntökirjeen voi lukea kokonaisuudessaan Independentistä.

Nyt 75-vuotias Littlefeather kommentoi anteeksipyyntöä huvittuneeseen sävyyn: “Me intiaanit olemme hyvin kärsivällistä kansaa. Siitähän on kulunut vasta 50 vuotta! Tämä on toteutunut unelma. On todella sydäntä lämmittävää nähdä, miten paljon on muuttunut siitä, kun en ottanut vastaan Oscar-palkintoa 50 vuotta sitten.”

Katso vuoden 1973 Oscar-puhe tästä videosta: