Uusimmat

Vuoden 1973 Oscar-gaalassa tapahtui välikohtaus, joka salattiin suurelta yleisöltä – kuusi vartijaa esti John Waynea nousemasta lavalle

16.09.2022 15:00 Muropaketin toimitus

John Wayne yritti hyökätä Sacheen Littlefeatherin kimppuun tämän legendaarisen Oscar-puheen aikana.

Vuoden 1973 Oscar-gaalassa Sacheen Littlefeather nousi lavalle Marlon Brandon puolesta tämän voitettua parhaan miespääosan Oscar-palkinnon elokuvasta Kummisetä. Brando ei kuitenkaan halunnut ottaa palkintoa vastaan siitä syystä, että Hollywood-tuotannoissa syrjitään alkuperäisamerikkalaisia ja esitetään heidät halventavaan sävyyn.

Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvalle Littlefeatherille buuattiin ja hänet saatettiin pois lavalta. Vasta 50 vuotta myöhemmin asiaa on vihdoin pyydetty virallisesti anteeksi.

Varietyn haastattelussa Littlefeather kertoo gaalassa tapahtuneesta välikohtauksesta, joka salattiin suurelta yleisöltä. Lännenelokuvista tuttu John Wayne yritti tuolloin käydä Littlefeatherin kimppuun.

“Kuulin liikettä takaani, kun olin puhumassa lavalla. Huomasin, että kuusi järjestyksenvalvojaa piteli hänestä kiinni, jotta hän ei kävisi kimppuuni kun olin lavalla. Se on väkivaltaisin hetki, mitä Oscareissa on koskaan tapahtunut”, Littlefeather kertoo.

Hänen mukaansa Wayne pääsi kuitenkin tilanteesta kuin koira veräjästä. Asiaa ei kerrottu julkisuuteen, Waynea ei koskaan nuhdeltu asiasta. Littlefeather puolestaan joutui FBI:n boikottilistalle.

“He kävivät läpi koko Hollywoodin ja sanoivat sulkevansa elokuvatuotannon, jos joku palkkaisi minut.”

Katso Littlefeatherin koskettava puhe tästä videosta: