Vuoden 2020 ehkä parhaan elokuvan voi katsoa tänään kotisohvalta – Ehdolla kuuden Oscarin voittajaksi, ja hyvästä syystä

12.04.2021 07:22 | Muropaketin toimitus

Parhaan Oscarin palkinnosta kisaava Sound of Metal on pyörinyt joissakin Suomen elokuvateattereissa ennakkonäytöksinä jo jonkin aikaa. Virallinen ensi-ilta on luvassa huhtikuun lopulla, mutta tästä päivästä lähtien leffan voi katsoa Amazonin Prime Video -palvelusta.

Uutuuselokuvan juonikuvaus kuuluu seuraavasti:

”Ruben (Riz Ahmed) ja Lou (Olivia Cooke) matkustavat ympäri Amerikkaa keikkaillen loputtomalla kiertueellaan. Heidän musiikkinsa on kovaäänistä, vimmaista ja intohimoista. Erään keikan jälkeen Rubenin korvissa vinkuu. Hänen kuulonsa huononee nopeasti. Uusi, järkyttävä tilanne saa Rubenin ahdistuksen partaalle. Menneisyyden paheet alkavat jälleen houkuttaa. Lou löytää Rubenille eristyksissä olevan hoitokodin, jota vetää omalaatuinen veteraani Joe (Paul Raci). Joen ankaran kurin alla alkaa Rubenin hiljainen tutkimusmatka omaan sisimpään. Rakkaus musiikkiin ja kaipuu aikaisempaan elämään pysyy vahvana Rubenin mielessä…”

Sound of Metal arvioitiin Muropaketissa eilen 4,5 tähden mestariteokseksi.

Kriitikko Aki Lehti kirjoitti Darius Marderin ohjaamasta elokuvasta seuraavasti:

”Veikkasin nähdessäni elokuvan ensimmäisen kerran viime syksynä Portlandin elokuvajuhlilla, että se saa Oscar-ehdokkuudet äänisuunnittelusta, leikkauksesta ja parhaasta miespääosasta. Näin kävikin, mutta Sound of Metal on ehdolla myös parhaan elokuvan – ja alkuperäiskäsikirjoituksen -kategorioissa, joiden lisäksi Paul Raci sai ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta. Lähinnä tv-rooleistaan tunnettu Raci on loistava valinta Joen rooliin, sillä hän on kuurojen vanhempien lapsi ja osannut tietysti lapsesta asti viittomakieltä. Pääosassa parhaiten HBO:n The Night Of -sarjasta ja Rogue One: A Star Wars Story – ja Nightcrawler -elokuvista tuttu Riz Ahmed todistaa viimeistään nyt olevansa yksi sukupolvensa taitavimmista näyttelijöistä. Hän ei tee Rubenin rooliaan helpoimman kautta, vaan näyttelee sen pienin elein.”

Lue koko arvio täältä:

Arvostelu | Riz Ahmed todistaa kuusi Oscar-ehdokkuutta saaneessa Sound of Metal -elokuvassa olevansa sukupolvensa parhaita näyttelijöitä