Vuoden vähiten katsotuimman elokuvan on käynyt Suomessa katsomassa vain yksi ihminen

07.09.2020 09:46 | Muropaketin toimitus

Suomen Elokuvasäätiö on listannut vuoden 2020 katsotuimmat elokuvat. Samalla on selvinnyt, mikä elokuva on kerännyt kaikista vähiten katsojia.

Kuten eilen uutisoimme, vuoden 2020 katsotuin elokuva on ollut Suomessa Frozen 2 – ja on hyvin todennäköistä, että se tulee myös jäämään vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi koronaviruspandemian takia.

TOP 10: Suomen tämän vuoden katsotuin elokuva ei ole edes ilmestynyt tänä vuonna

Mutta entäs vuoden vähiten katsotuin elokuva?

SES:in tilaston mukaan titteliä kantaa Tammisunnuntai 1918 -dokumentti, joka sai ensi-iltansa marraskuussa 2017. Vuonna 2020 elokuvasta on järjestetty tiettävästi yksi näytös, joka keräsi katsojia kaikkiaan – yhden.

Kyseessä ei suinkaan ole ainoa elokuva, joka on pyörinyt liki tyhjälle salille. Esimerkiksi huippusuositut Luokkakokous-elokuvat ovat vetäneet yleisöä vain pari kappaletta korona-ajan erikoisnäytöksissä.

Kaikkinensa Suomen Elokuvasäätiön listaus osoittaakin sen, että moni elokuva on joutunut tyytymään tänä vuonna poikkeuksellisen pieniin katsojamääriin.

Tammisunnuntai 1918 -elokuvan kuvaus kuuluu seuraavasti:

Perjantaina 25. tammikuuta 1918 Mannerheim käskytti suojeluskuntajoukot aloittamaan ylläköllä venäläisvaruskuntien aseistariisunnan viidellä paikkakunnalla (Vaasa, Lapua, Ylistaro, Seinäjoki, Ilmajoki). Tammisunnuntaina 28. tammikuuta suojeluskuntalaiset ja Vöyrin sotakoulun joukot riisuivat Ylistarossa 400 venäläissotilasta aseista. Kaikki Etelä-Pohjanmaan venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista neljässä päivässä. Ilkka Vanteen ohjaama, Antti Tuurin käsikirjoittama ja Marko Röhrin tuottama dokumenttielokuva taustoittaa tammisunnuntaihin johtaneita syitä ja ristiriitoja. Se kytkee paikalliset tapahtumat juuri itsenäistyneen Suomen paineisiin, vallankumouksen heikentämän Venäjän sekasortoon sekä maailmansodan runteleman maailman tapahtumiin. Tammisunnuntai 1918 -dokumenttielokuva tuo päivänvaloon itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumat, joista on pitkään vaiettu. 

Muropaketin uusimmat