Uusimmat

Vuonna 2010 Suomessa tehtiin elokuva, jossa ei ollut yhtään naishahmoa – ja siitä tuli hitti ulkomaita myöten

22.12.2021 07:49 Muropaketin toimitus

Rare Exports

Kotimaisten jouluelokuvien kärkikastiin lukeutuva Rare Exports nähdään tänään Yle TV2:llä kello 21.55.

Jalmari Helanderin vuonna 2010 ohjaama Rare Exports on perinteistä poikkeava, aikuisyleisölle suunnattu vinksahtanut joulutarina.

Laajempi kuvaus kuuluu seuraavasti:

”Mustan huumorin sävyttämä jännitysfantasia alkaa kun kansainvälinen tutkimusryhmä aloittaa kaivaukset Korvatunturilla ja löytää 486 metrin syvyydestä, jäihin ja sahanpuruihin säilöttynä joulun tarkimmin varjellun salaisuuden. Tutkimusryhmä kaivaa löydöksensä esiin ja käynnistää tietämättään tapahtumasarjan, jonka jälkeen joulu ei ole enää koskaan ennallaan.

Rare Exports -elokuvan takana on pitkälti sama tiimi, joka oli tekemässä myös lyhytelokuvia Rare Exports Inc (2003) ja Rare Exports Inc – Safety Instructions (2005). Festivaaleilla ympäri maailmaa tunnustetut lyhytelokuvat ovat saavuttaneet internetissä poikkeuksellisen suosion: ne ovat saaneet yhteensä toista miljoona katsojaa. Elokuvan ohjaa ja käsikirjoittaa Jalmari Helander, joka tunnetaan mainos- ja lyhytelokuva- sekä musiikkivideo-ohjaajana. Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Jorma Tommila, Tommi Korpela, Rauno Juvonen sekä Onni Tommila ja Ilmari Järvenpää.”

Yle Areenasta jo löytyvä Rare Exports on todellinen äijäelokuva: mukana ei ole yhtäkään naishahmoa. Ensi-illan aikoihin naiskatoa selitettiin seuraavasti: ”Jos tarinassa olisi naisia miehet eivät käyttäytyisi yhtä hölmösti.” Selitys tuntui menevän läpi, sillä kukaan ei tainnut ainakaan tosissaan syyttää Rare Exportsia sovinismista tai julistanut leffaa muuten epätasa-arvoiseksi.

Rare Exports on noteerattu myös ulkomailla, ja nauttii etenkin kauhupiireissä pientä kulttimainetta.

Harvakseltaan leffoja tekevän Jalmari Helanderin seuraava elokuva, Sisu, saa ensi-iltansa vuoden 2022 aikana.