Yksi maailman surkeimmista elokuvista täytti juuri 20 vuotta – Alle 6000 katsojaa Suomessa kerännyttä kammotusta voi olla nykyään vaikea löytää

13.05.2020 12:52 | Muropaketin toimitus

John Travoltan kalkkunaklassikko Battlefield Earth eli Taistelukenttä Maa sai ensi-iltansa USA:ssa toukokuussa 2000.

Battlefield Earthin maailmanensi-ilta järjestettiin Yhdysvalloissa 10.5.2000. Varsinaiseen teatterilevitykseen elokuva pääsi pari päivää myöhemmin.

20-vuotias tieteisseikkailu on noussut vuosien saatossa kultti”suosikiksi”, jonka ”laadulle” jaksetaan edelleen irvailla. Kehuja L. Ron Hubbardin kirjaan pohjautuva tekele on kerännyt vain aniharvalta: Rotten Tomatoesissa Battlefield Earthin vain 3 % kriitikoista on ilmoittanut pitäneensä elokuvasta. Maksavan yleisön puolella luku on 12 %.

IMDb:ssa John Travoltan uran haukutuimman leffan arvosana on 2,5/10.

Roger Christianin ohjaama Battlefield Earth otti turpaan kriitikoilta, ja oli myös kaupallinen floppi. Sen tekeminen maksoi 73 miljoonaa dollaria, mutta lipputuloja kertyi maailmanlaajuisesti vain alle 30 miljoonaa dollaria.

Suomessa Taistelukenttä Maa julkaistiin kesäkuussa 2000. Katsojia sille kertyi vain 5774.

Helsingin Sanomien 16.6.2000 julkaistussa arviossa Mikko-Pekka Heikkinen totesi elokuvasta suorasanaisesti seuraavaa:

Jos olisin maksanut tämän elokuvan näkemisestä, olisin vaatinut lippurahat takaisin ja taksikyydin kotiin. Taistelukenttä Maa on nimittäin niin huono, että teatterista tullessa aurinko näyttää mustalta, ihmiset apeilta ja kukat kuolleilta. […] Travolta esittää ilkeän muukalaisrodun pääjehua Terliä. Katsomossa aikuinen mies melkein itkee, kun takavuosien tähti laukoo huumoriksi tarkoitettuja typeryyksiä peruukinreuhka päässään. Ympärillä pursuavat lavasteet ja tehosteet, joissa ei ole mitään omaperäistä: elokuva lainailee sumeilematta Star TrekistäTähtien sodastaBlade Runnerista12 apinasta ja Matrixista.

Harmillisesti – tai onneksi – Battlefield Earthia ei helpolla löydä verkosta vuokrattavaksi, eikä elokuvaa voi ostaa myöskään esimerkiksi CDONin tai Discshopin valikoimasta. Huuto.netissä elokuvasta on muutama 2000-luvun alussa julkaistu dvd myynnissä, ja lisäksi ulkomaisista kaupoista esimerkiksi Amazon kauppaa kauheutta edelleen.