Yle Areenan tärkeimmät uudet sarjat ja elokuvat viikolla 36/2024
Viikolla 36/2024 Yle Areenassa voi katsoa muun muassa Benedict Cumberbatchin tähdittämän Kuriirin ja rikoselokuvien klassikon Kolmas mies. Ryhmä Hau -sarjasta alkaa yhdeksäs kausi.
Viikon uudet sarjat ja tuotantokaudet Yle Areenassa:
Elämäni Biisi, kausi 6 – 7. syyskuuta alkaen
Lauantai-illan suorassa musiikkiviihdeohjelmassa juontaja Katja Ståhl saa illan vieraat avaamaan sydämensä musiikin voimalla. Vieraat pääsevät arvuuttelemaan toistensa biisejä ja paljastavat samalla oman elämänsä biisin sekä siihen liittyvän tarinan. Huippuartistit esittävät biisit livenä Kalle Torniaisen orkesterin säestyksellä. Katsojat voivat pelata mukana Elämäni Biisi -mobiilipeliä, joka löytyy Yle-sovelluksesta.
Ryhmä Hau, kausi 9 – 8. syyskuuta alkaen
Pentupoppoo säntää auttamaan! Pienet pentukaverukset elävät tavallista koirien elämää, kunnes pannan vastaanotin hälyttää. Silloin pennut rientävät vahtitorniin Riku–pojan luokse. Koirista tulee pelastuspartio, joka rientää hätää kärsivien kansalaisten avuksi. Pennut tuovat ryhmään omat erityiskykynsä, joiden ansiosta he selviävät mistä vain – oli pelastettavana sitten kissanpentu tai kivivyöryn uhkaama juna.
Dates in Real Life, kausi 1 – 8. syyskuuta
Parikymppinen Ida elää rakkauselämäänsä verkossa, kunnes poikaystävä Marvin ilmoittaa, että on alkanut seurustella toisen kanssa IRL. Murtunut Ida päättää myös etsiä kumppanin todellisesta elämästä ja kohdata samalla valinnan mukanaan tuomat haasteet. Samalla Ida ja Marvin kuitenkin jatkavat chattailua ja uusien kokemustensa jakamista. Norjalainen sarja Dates In Real Life on moderni rakkaustarina, joka leikittelee virtuaalisen ja todellisen maailman rajoilla tarjoten sekä syvällisyyttä että huumoria.
Viikon uusia elokuvia:
Kuriiri (The Courier) – 6. syyskuuta
Kylmän sodan vuosiin sijoittuvassa tosipohjaisessa jännärissä MI6 värvää Moskovassa vierailevan englantilaisen liikemiehen välittämään salaisia tietoja korkea-arvoiselta KGB:n agentilta.
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan ja Jessie Buckley
Ohjaus: Dominic Cooke
Kolmas mies (The Third Man) – 7. syyskuuta
Sodanjälkeiseen Wieniin sijoittuva rikoselokuvan suuri klassikko, jossa salaperäinen Harry Lime karttelee varjoissa häntä etsiviä ystäviä ja viranomaisia.
Pääosissa: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles ja Trevor Howard
Ohjaaja: Carol Reed
Kaftaanin sini (Le bleu du caftan) – 8. syyskuuta
Halim ja Mina ovat aviopari jotka valmistavat liikkeessään upeita ja haluttuja kaftaaneja. Mina sairastuu vakavasti ja avuksi kauppaan otetaan nuori harjoittelija. Tämä sekoittaa tilanteen ja yhtäkkiä avioliitoon kuuluu kolme. Maryam Touzanin ohjaama ihmissuhdedraama on lämmin, tunteikas ja elämänmyönteinen kunnianosoitus rakkauden voimalle.
Pääosissa: Lubna Azabal, Saleh Bakri ja Ayoub Messioui
Viikon uusia dokumentteja:
Lomittajat – 2. syyskuuta
Lomittajat on dokumentaarinen sarja, jossa seurataan neljän suomalaisen maatalouslomittajan elämää kolmen kuukauden ajan. Sarja kuvaa lomittajien arkea muuttuvassa maataloudessa ja heidän tärkeää rooliaan maatalousyrittäjien tukemisessa. Eläinrakkaat lomittajat mahdollistavat tilallisten loman ja hengähdystauon työstä, pitäen huolta eläimistä ja tilan tehtävistä. Lomittajat pakertavat raskaassa työssä, johon liittyy myös maaseudun murros, jaksaminen sekä ilmastonmuutoksen vaikutus maatalouteen. Sarjassa päästään kurkistamaan myös maatalouslomittajien rentoutumisen hetkiin ja vapaa-aikaan haastavan työnsä lomassa.
Kunnia (Brennpunkt: Ære) – 2. syyskuuta alkaen
Nuoret norjalaiset tytöt elävät pelossa, että heidän vanhempansa löytävät heidät ja tappavat heidät. NRK:n ohjelma Brennpunkt paljastaa, kuinka voimattomia Norjassa ollaan kunniakulttuurin suhteen.
Prisma: Satavuotiaiden salaisuus – 3. syyskuuta
Eläköitynyt toimittaja Jon Snow selvittää, miksi tietyissä yhteisöissä eletään pidempään kuin toisissa. Hän matkustaa Ikarian saarelle Kreikkaan, uskonnolliseen yhteisöön Yhdysvaltoihin ja Japanin Naganoon ja kysyy, miksi näissä paikoissa on enemmän satavuotiaita kuin muualla?
Historia: Fritz, norsun tarina – 3. syyskuuta
1800-luvun loppupuolella kuljetettiin villieläimiä Aasiasta ja Afrikasta Euroopan ja Yhdysvaltojen sirkuksiin ja eläintarhoihin. Eläinten kohtelu oli julmaa ja monet menehtyivät jo pitkien kuljetusmatkojen aikana. Ohjelmassa perehdytään eläinkauppaan Fritz, norsun tarinan kautta.
Sherlockin on kuoltava (Killing Sherlock) – 4. syyskuuta
Lucy Worsley perehtyy Sherlock Holmesin luojan Sir Arthur Conan Doylen elämään ja tutkii mistä hän ammensi inspiraationsa ja minkälaista elämä oli viktoriaanisessa Englannissa. Entä miksi hänellä oli niin voimakas viha rakkaussuhde Sherlock Holmesiin?
Ramsay Pullisesta – 5. syyskuuta
Laila Pullinen on yksi Suomen tunnetuimmista kuvanveistäjistä. Suomessa ja Italiassa opiskelleen taiteilijan töitä nähtiin 1950-luvun lopusta alkaen näyttelyissä ja museoissa
ympäri maailmaa. Suuren yleisön tietoisuuteen Pullinen nousi räjäytystekniikalla toteuttamallaan kuparireliefillä Aurinko tunturissa, joka esiteltiin Montrealin maailmannäyttelyssä 1967. Neurologian erikoislääkäri Carl-Magnus Ramsay ja Laila Pullisen poika Jean Ramsay kertoo vanhempiensa elämästä ja Laila Pullisen tuotannosta, jota hän vaalii veistospuistossa ja kotimuseossa Vantaalla. Haastattelijana Arto Nyberg
Ulkolinja: Bidenin vaikea päätös (Frontline: Biden’s Decision) – 5. syyskuuta
Presidentti Joe Bidenin päätös vetäytyä ehdokkuudesta toiselle kaudelle alle neljä kuukautta ennen vaaleja oli dramaattinen ja vaikea. 81–vuotiaan Bidenin elämä ja hänen viisi vuosikymmentään Yhdysvaltain politiikassa ovat olleet täynnä haasteita, kiistoja, voittoja ja tragedioita. Dokumentti kuvaa änkyttävä lapsen kasvua, Joe Bidenin nousua presidentiksi; sekä henkilökohtaisia ja poliittisia voimia, jotka muovasivat häntä. Dokumentin mukaan Biden nousi aina jaloilleen takaiskun jälkeen, mutta ikääntymisen haasteille hänkään ei voinut mitään.
Tee vain hyvää – 6. syyskuuta
Suomessa asuva ukrainalainen lääkäri Oksana lähtee suomalaisten vapaaehtoisten kanssa avustusmatkalle Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. He vievät bussilla tarvikkeita ja pyrkivät tuomaan sotaa pakenevia ukrainalaisia Suomeen. Yksi matka muuttuu moniksi ja kilometrejä kertyy tuhansia.
Ohjaus: Satu Majava, Joel Tainio
Kapellimestari Marin Alsop – 8. syyskuuta
”Tytöistä ei ole kapellimestareiksi”. Tämän nuoruusvuosien tylynä toistetun kommentin on amerikkalainen Marin Alsop (s. 1956) osoittanut monin kerroin vääräksi. Viulistina aloittanut ja sittemmin mm. Leonard Bernsteinin ohjauksessa ollut ja lasikattoja murtanut maestra on ensimmäisenä naisena johtanut mm. Baltimoren, São Paulon ja Wienin Radion sinfoniaorkestereita sekä vuonna 2013 (ja kahdesti sen jälkeen) BBC:n promenadikonserttien viimeistä iltaa. Bernadette Wegensteinin dokumentti tutustuttaa meidät innovatiiviseen, yleisöä ja musiikin opiskelijoita inspiroivaan kapellimestariin.
Porkkala – muistoja vuokra-ajalta – 8. syyskuuta
Syksyllä 1944 Suomi saavutti tarpeellisen, mutta kivuliaan rauhan Neuvostoliiton kanssa. Rasittava sota-aika oli ohi, mutta parinkymmenen kilometrin päässä Helsingistä sijaisevan Porkkalan alueen asukkaille, seuraava koettelemus oli vasta edessä. Porkkala muuttuisi neuvostoliittolaiseksi sotilastukikohdaksi vuoteen 1994 asti. Tuhat ihmistä menetti kotinsa. Dokumenttisarja Porkkala – muistoja vuokra-ajalta kertoo tämän vaikean ajanjakson alkuhetkistä ja seurauksista Suomen historiassa.
Tiedot perustuvat Yleltä saatuun infoon ja muutokset ovat mahdollisia.