Uusimmat

Erämaan armoille (***)

04.04.2008 07:55 Olli Sulopuisto

Into the WildChristopher McCandless oli 22-vuotias, kun hän päätti kadota. Collegesta valmistunut varakkaan perheen poika oli kurkkuaan myöten täynnä kaksinaamaisia ihmisiä ja heidän rakentamaansa yhteiskuntaa. Yhdysvaltojen villistä luonnosta innostuksensa hakeneita Thoreauta, Emersonia ja Londonia ihaillut McCandless jätti kaiken taakseen ja vaeltamaan halki mantereen.

Sean Pennin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva alkaa kulkurinimen Alexander Supertramp ottaneen McCandlessin (Emile Hirsch) matkan loppupuolelta. Hän on kaksi vuotta vaellettuaan vihdoin päässyt unelmiensa määränpäähän, Alaskaan. Viimeisen kyydin antanut mies sanoo ”soita minulle, jos pääset hengissä pois”.

Elokuva tuo enemmän kuin vähän mieleen Werner Herzogin taannoisen dokumentin Grizzly Man, jonka päähenkilö halusi irrottautua ahdistavien ihmisten piiristä ja tulla yhdeksi karhujen kanssa. McCandless romantisoi luontoa toisella tavalla: hänen mielestään elämän tarkoitus ja sisältö löytyy siitä, että on läsnä tässä ja nyt, ”erämaan armoilla”.

Into the Wild

Nuoren miehen matkaa seurataan pitkässä takaumassa, joka vuorottelee Alaskan nykyhetkessä etenevän viimeisen näytöksen kanssa. Kovin pitkään matkan syitä ei tarvitse pohtia, sillä kertojana toimiva sisko (Jena Malone) sanoo suoraan, että väkivalta oli heidän perheessään aina läsnä. Tämä teemojen suora pläjäyttäminen pöytään heikentää kiehtovan rauhallisesti etenevän tarinan tehoa merkittävästi, sillä samat asiat kerrotaan myös hienovaraisemmin näyttelemisen ja leikkauksen keinoin.

Sanomaa alleviivataan etenkin elokuvan viimeisissä kohtauksissa, joissa McCandless tajuaa pitkän matkansa opetukset. Emile Hirschin kunniaksi on laskettava, että sentimentaalisuuden tuolle puolen kurottavat tapahtumat eivät näyttäydy katsojalle naurettavina.

Törpön suoraviivaisten kohtien vastapainona on paljon vähäeleistä kauneutta. McCandlessin näkemys konkretisoituu, kun hän kuulee että päästäkseen melomaan joella olisi jonotettava 12 vuotta. Tai kun hän palaa pitkän tauon jälkeen Yhdysvaltoihin, näyttäytyy kaupunki paljon uhkaavampana kuin luonto koskaan.

Elokuvaaja Eric Gautier on puristanut Amerikan maisemia hyväilevästä laajakuvasta kaiken mahdollisen irti. Kuvan reunoilla pienenä näkyvät ihmiset kutistuvan maiseman alla. Hidastuksia, vastavaloon kuvattuja otoksia ja kultaisia auringonlaskun hetkiä mahdutettu Erämaan armoille enemmän kuin tarpeeksi.

-/-

PlusMiinusNolla

+ kaunis elokuva
– alleviivaava kertoja
+ rauhallinen tahti
– liian hätäinen loppu

Erämaan armoille
(Yhdysvallat 2007)
K11

Ohjaus ja käsikirjoitus Sean Penn
Pääosissa Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone

Kesto 142 minuuttia