Uusimmat

Esittelyssä Deadpool – Sekopää punamustan naamion takaa

28.01.2016 14:50 Petri Kataja

Antisankari. Tappava. Henkisesti epätasapainoinen ja kasvoiltaan arpinen. Muun muassa näillä sanoilla voi kutsua Marvelin Deadpool-hahmoa, joka saa pian oman elokuvansa.

Lukuisien sarjakuvalehtien sivuilla tavattu hahmo tuodaan helmikuussa eloon Ryan Reynoldsin näyttelemänä. Luvassa on trailerin perusteella huumoria, väkivaltaa ja menevää toimintaa.

Ennen elokuvateatteriin astumista, tutustutaan hieman mieheen naamion takana.

Deadpool

Punamustan naamion takana

Deadpoolin loivat piirtäjä Rob Liefeld sekä käsikirjoittaja Fabian Nicieza. Hahmo tavattiin ensimmäistä kertaa New Mutants -sarjakuvalehden sivuilla vuonna 1991. Punanuttu oli tällöin pahiksen roolissa, mutta pian tämän jälkeen suunta eteni nykyisen antisankarin suuntaan.

Hahmon taustatarinasta on kuultu useampia, toisistaan eroavia versioita. Niistä löytyy kosolti eroavaisuuksia, mutta pääkohdiltaan tarinat ovat melkoisen yhteneviä. Pääasiassaan saaga kuuluu näin: Deadpool, oikealta nimeltään Wade Wilson, koki rankan lapsuuden. Tätä seurasi lyhyt rupeama armeijan vihreissä, jonka jälkeen Wade suuntasi katseensa palkkasoturin uralle. Tälle lupaavalle uravalinnalle tuli kuitenkin stoppi, kun hän sai tietää sairastavansa pitkälle edennyttä syöpää. Murtuneena, vailla parempia vaihtoehtoja, Wilson lupautui hänelle tarjottuihin kokeellisiin hoitokeinoihin.

Nämä hoitokeinot paljastuivat astetta rajummiksi, sillä Wade päätyi koehenkilöksi Weapon X -projektiin, jossa pyritään luomaan yli-inhimillisiä ihmisiä. Mikäli Weapon X kuulostaa tutulle, niin myös toinen elokuvissa tavattu mutantti, Wolverine, on saanut alkunsa samaa kautta. Yksi projektin päätavoitteista onkin luoda keinotekoisesti Wolverinen huomattavan nopea parantumiskyky. Hoito toimi Waden kohdalla, ainakin noin periaatteessa. Loppujen lopuksi hän paranee fyysisistä vammoistaan todella nopeasti, eikä voi käytännössä kuolla. Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin kauttaaltaan arpinen ja epämuodostunut iho. Tämä onkin syy siihen, minkä takia Deadpool käyttää naamiota.

Deadpoolin suurimmaksi aseeksi on kuvattu hänen suutaan. Hän pulisee paljon ja heittelee ilmoille populaarikulttuuria viliseviä letkautuksia. Miltä kuulostaisi vaikka Wu-Tang Clanin lyriikoiden lausuminen tai Rambo-lainausten huutelu kesken toiminnan tuoksinan? Tämän lisäksi punanuttuinen antisankarimme tietää olevansa sarjakuvahahmo, mikä puolestaan johtaa neljännen seinän rikkomiseen. Deadpool nimittäin puhuttelee lukijaansa säännöllisen epäsäännöllisesti, enemmän tai vähemmän tärkeillä huomioilla.

Deadpool

Wilsonin kootut uroteot

Deadpool on nähty sadoissa omalla nimellään myydyissä lehdessä, joista osa tuntuu perustuvan täysin kieli poskessa kehiteltyihin ideoihin. Kohtaaminen Moby Dickin kanssa? Nähty. Matka eri ulottuvuuksiin lahtaamaan muut Deadpoolit hengiltä? Tehty. Hahmo on myös omien lehtiensä sivuilla matkannut vanhoihin Hämähäkkimies-sarjakuviin, tapellut Sherlock Holmesin kanssa ja tavannut Draculan.

Tämän ohella antisankari on nähty monet kerrat vierailevana tähtenä muiden julkaisujen sivuilla. Yleisimpänä toverina hänen seikkailuissaan on tulevaisuudesta kotoisin oleva Cable, mutta onpa Wilson nähty myös osana Kostajien kokoonpanoa.

Poliittisesti korrektiksi Deadpoolia ei voi haukkua. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii vuonna 2013 alkanut Dead Presidents -tarinakokonaisuus, jossa kaikki Yhdysvaltojen edesmenneet presidentit palaavat eloon pahoin aikein varustettuna. Ongelman ratkaisuna on tietenkin päästää jokainen arvovaltainen epäkuollut hengiltä mahdollisimman väkivaltaisesti. Näinpä lehtien sivuilla pistettiin jokainen presidentti palasiksi enemmän tai vähemmän verellä ja suolenpätkillä varustetuissa kuvissa. Kattaukseen kuuluu muun muassa kohtaus, jossa Deadpool lävistää John F. Kennedyn miekalla Marilyn Monroeksi pukeutuneena. Samanlaista juonikuviota tuskin on nähty kovin monen muun sarjakuvan sivuilla.

Lisäksi Deadpool Kills Marvel Universe -tarina keskittyy juuri siihen, mitä otsikossakin luvataan. Tässä neliosaisessa kokonaisuudessa Wade päästää päiviltä monet tutut hahmot aina Hämähäkkimiehestä Kapteeni Amerikkaan. Ja jälleen veri lentää.

Mikäli Deadpooliin haluaa tutustua ennen elokuvaversiota sarjakuvien muodossa, on esimerkiksi Wade Wilson’s War hyvä vaihtoehto. Se valottaa hieman hahmon taustoja, mutta ei unohda hölmöä huumoria. Myös juurikin Dead Presidents -tarinalla käyntiin lähtenyt kokonaisuus antaa hyvän kuvan siitä mikä Deadpool on: humoristinen antisankari, jolle mikään ei ole pyhää.

Wade Wilson's War

Rankkaa filmiä

Helmikuussa ilmestyvä Deadpool ei ole ensimmäinen kerta, kun punanuttuinen antisankari nähdään valkokankaalla. Samaa nimeä kantava hahmo tavattiin X-Men Origins: Wolverine -elokuvassa, mutta kyseessä oli varsin erilainen versio esikuvaansa nähden. Wade Wilsonia esitti Ryan Reynolds, joka heitteli filmin alkupuoliskolla ilmoille tarpeeksi hyvää huulta vakuuttaakseen. Kaikki tämä kuitenkin pyyhkiytyi pois mielestä, kun varsinainen ”Deadpool” esiteltiin. Poissa oli tuttu ulkoasu ja erikoiskyvyt, minkä lisäksi ”suulas palkkasoturi” oli täysin vailla suuta.

Faneilta tämä pyhäinhäväistys ei paljoa kiitosta saanut ja vähissä olivat kehut itse elokuvallekin.

X-Men Origins: Wolverinessa tavattiin muuten myös Marvelin Gambiitti-hahmo, joka saa aikanaan oman elokuvansa. Vuonna 2009 kineettistä energiaa ja keppiä aseenaan käytti Taylor Kitsch, mutta tulevassa projektissa hahmon housuihin hyppää aiheesta innostuneen oloinen Channing Tatum. Tätä filmiä on lupa odottaa syksylle – todennäköisemmin kuitenkin vasta vuodelle 2017.

Deadpool-filmi on työstetty Fox-studion puolella, mistä löytyvät oikeudet Marvelin X-Men-mutantteihin sekä Ihmenelosiin. Uusin Fantastic Four -tekele ei odotuksia nostata korkealle, mutta Deadpoolissa saattaa olla sitä jotain.

Kuten Deadpoolin tähdittämät sarjakuvat, on myös tuleva elokuva täynnä punatavaraa ja suolenpätkiä. Sensuroimaton traileri lupaa väkivaltaa, kuten myös filmin Yhdysvalloissa saama ikäraja. Se on saanut aikuisille suunnatun R-luokituksen ”voimakkaan väkivallan ja kielenkäytön, seksuaalisen sisällön sekä alastomuuden takia”. Tämän vuoksi elokuva onkin kielletty Kiinassa, yhdellä sarjakuvafilmien suurella markkina-alueella.

Sensuroidun version tekeminen näille markkinoille on yleensä mahdollista, mutta tällä kertaa härskin materiaalin poistaminen olisi kuulemma tuonut aukkoja tarinaan.

Deadpool

Punaisen naamion taakse astuu jälleen Ryan Reynolds. Hän on halunnut tehdä kunnon filmin tästä psykoottisesta tappajasta jo jonkin aikaa, ja nyt odotus viimein palkitaan. Reynolds on vakuuttunut tulevan projektin laadusta, sillä hänen mukaansa tuotoksen pitäisi maistua myös kriittisimmille Deadpool-fanipojille. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Homelandista sekä Fireflystä tuttu Morena Baccarin ja Silicon Valleyssä kehuja kerännyt T.J. Miller.

Näyttelijäkaarti vaikuttaa ainakin näiltä osin olevan kunnossa.

Deadpoolin ohjaajana toimii Tim Miller, kenellä ei ole entuudestaan yhtään kokopitkää elokuvaa CV:ssään. Hänen työnjälkeään on kuitenkin ollut nähtävissä Thor: The Dark Worldin introkohtauksessa sekä Mass Effect 2 -pelissä.

Deadpoolin härski väkivaltahurme saapuu elokuvateattereihin 12. helmikuuta. Jos kaikki menee hyvin, niin Deadpoolille on väläytelty jatko-osan mahdollisuuksia sekä roolia vuodelle 2017 kaavaillussa X-Force-filmissä. Aikamoista.