Rakkautta & Anarkiaa alkaa huomenna – Esittelyssä kiinnostavimmat elokuvat, osa 1: Omaperäistä scifiä, ensimmäinen lehmä ja taidetta rakastava narkomaani

16.09.2020 21:30 | Aki Lehti

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali esittää taas vuoden kiinnostavimpia elokuvia kaikista mahdollisista genreistä. Tarjolla on 140 pitkää elokuvaa ja yli 170 lyhytelokuvaa yhteensä 560 näytöksessä.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali alkaa huomenna Helsingissä ja jatkuu sunnuntaihin 27. syyskuuta asti. Tänä vuonna festarin todella laajaa tarjontaa tonki läpi etukäteen vain yksi toimittajistamme, joten kiinnostavien elokuvien esittelylitania on normaalia lyhyempi.

Juttuja on kuitenkin luvassa lähipäivinä lisää, joista esimerkiksi yksi keskittyy vain elokuviin, jotka ovat poikkeukselliseti pandemian takia katsottavissa myös online-näytöksinä.

1. The Trouble with Being Born

Sandra Wollnerin ohjaama The Trouble with Being Born on synkkä, ahdistava ja osittain yököttävä tieteiselokuva. Erityisesti sen ensimmäinen puolisko on todella rankkaa katsottavaa. Noin 90 minuuttia on juuri sopiva pituus tutkielmalle ihmisyydestä ja muistoista, joka kerrotaan lapsen näköisen androidin kautta.

Alussa androidilla on Elli-pikkutytön muistot ja hän elää isänsä kanssa rauhallista, leppoisista rutiineista koostuvaa elämää. Isän ja tyttären suhde on kuitenkin aivan liian läheinen. Hyvin pian tulee selville, miksi androidia esittävä 10-vuotias lapsinäyttelijä käyttää taiteilijanimeä. Lapsen kasvonpiirteet on myös muokattu silikoninaamiolla niin, ettei häntä voi tunnistaa.

Elokuvan toisessa osassa androidi saa vuosikymmeniä sitten kuolleen Emil-pikkupojan muistot, mutta kaikki Ellin kokemat kamaluudet eivät pyyhkiydy kovalevyltä. Kuollut ihminen on usein aiemminkin korvattu tekoälyllä, mutta The Trouble with Being Born näyttää ihmisen ja koneen suhteen pimeimmät puolet.

2. Honey Boy

Shia LaBeouf tekee uransa hienoimman roolin Honey Boyssa, joka on omaelämäkerrallinen tarina lapsinäyttelijä Otisista ja hänen väkivaltaisesta ja päihderiippuvaisesta isästään. LaBeouf esittää käsikirjoittamassaan elokuvassa James-isää, jonka toimeentulo on riippuvainen hänen poikansa urasta.

LaBeouf käsittelee lapsuudentraumojaan esittämällä ne aiheuttanutta isäänsä itse. Elokuva tuntuu antavan anteeksi ainakin osan isän kaikista kamalista teoista, ja vihan lisäksi mukana on rakkautta.

Ohjaaja Alma Har’elin käsissä julkisen terapian kuvakerronta on osin surrealistista, joka ei ainakaan vähennä tunnetta siitä, että kertomus ja LaBeoufin lapsuudenkokemukset ovat valitettavasti totta.

3. Last and First Men

Ennenaikaisesti vuonna 2018 kuollut muusikko Jóhann Jóhannsson tunnettiin muun muassa ohjaaja Denis Villeneuve’n luottosäveltäjänä, jonka Sicario– ja Arrival-elokuvien scoret olivat omaperäisyydessään mestarillisia.

Jóhannssonin ainoa ohjaustyö Last and First Men on lumoavan kokeellista scifiä, joka perustuu Olaf Stapledonin kirjaan. Mustavalkofilmille kuvatussa teoksessa nähdään rauhallisia kuvia Jugoslaviassa sijaitsevista massiivisista betonimonumenteista, ja Tilda Swintonin kertojaääni avaa tulevaisuutta, paljastaen mitä ihmiskunnalle on tapahtunut seuraavien kahden miljardin vuoden aikana.

Jóhannssonin elokuvassa on paljon samaa kuin hänen musiikissaan, outoja ja toismaailmallisia elementtejä, joissa on silti runsaasti inhimillisyyttä. Last and First Men kannattaa ehdottomasti katsoa mahdollisimman suurelta valkokankaalta, hyvällä äänentoistolla varustetussa salissa.

4. First Cow

Amerikkalaisen indie-elokuvan mestari Kelly Reichardt on tehnyt uransa aikana vain hyviä ja mestarillisia elokuvia, joista hänen seitsemäs ohjaustyönsä First Cow saattaa olla jopa paras.

Tietyllä tapaa uutuus on Reichardtin teoksista helpoin, mutta se kulkee silti tuttuun tyyliin ihastuttavan rauhallisesti. Ohjaajan realismista löytyy pakahduttava annos kaunista melankoliaa. 1820-luvun Oregoniin sijoittuvassa tarinassa on kyllä mukana hurmaava Evie-lehmä, mutta se on kertomus karuissa olosuhteissa ystävystyvistä Cookiesta ja King-Lusta.

Reichardtin elokuvissa hahmojen haaveet harvoin toteutuvat, mutta mukaan mahtuu jälleen aimo annos lempeyttä, aitoa ystävyyttä ja haikeutta, josta tulee hyvä mieli.

5. The Painter & The Thief

The Painter & The Thief alkaa kuin true crime -dokumentti. Kuvataiteilija Barbora Kysilkovan kaksi maalausta varastetaan galleriasta. Asialla on huumeriippuvainen kaksikko, joka jää pian kiinni.

Karl-Bertil, toinen varkaista ei osaa kertoa oikeudessa rikokselle muuta syytä kuin sen, että ei niin arvokkaat maalaukset olivat hänen mielestään todella kauniita. Kysilkova haluaa tietää taidetta arvostavasta taparikollisesta lisää ja pyytää häntä poseeraamaan muotokuvaa varten. Tästä alkaa tarina omalaatuisesta ystävyydestä, joka muuttaa niin Kysilkovaa kuin kamalia kokenutta ja tunteensa hautavaa Karl-Bertiliä.

Vääryyden, rikoksen, anteeksiannon, rehellisyyden, valheiden, kiukun ja leppymisen kautta taitelijan ja varkaan välille syntyy ystävyyssuhde, joka koskettaa ja saa kyyneleet valumaan pitkin poskia, niin ilosta kuin surusta.

Kaikki R&A:n elokuvat esitysaikoineen festivaalin kotisivuilla, josta voit ostaa myös pääsylippuja.